Tort "Dwa serca"

0 (0 ocen)

  • 1 min

Urodzinowo - walentynkowy upominek :)

  • 1 min

Składniki:

  • biszkopt 1 (serca) 20x20
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    czerwony barwnik

    biszkopt 2 (kakaowy) 25x40
    8 jajek
    1,5 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    2 łyżki kakao

    krem kokosowy
    1/2 l mleka
    10 dag wiórek kokosowych
    250 g miękkej margaryny (Palma z murzynkiem)
    ok 6 łyżek cukru pudru
    1,5 opakowania budyniu waniliowego

    nasączenie
    sok z jednej cytryny
    1/2 szkl przegotowanej wody
    2 łyżki cukru

    dodatkowo
    ok. 10 wiórek kokosowych
    czerwony barwnik
    dżem morelowy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort "dwa serca" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt 1
    Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i wanilię oraz po jednym żółtku. Łyżeczkę octu wymieszać z wodą i dodać do masy jajecznej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać. Dodawać po łyżce. Na koniec dodać czerwony barwnik. Przelać do formy ( kształt blaszki nie ma w zasadzie znaczenia) i piec około 45 min w 180 stopniach.
  • 2. Biszkopt kakaowy
    Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Ocet wymieszać z wodą i dodać do masy jajecznej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną,proszek i kakao przesiać. Stopniowo dodawać. Z pierwszego biszkoptu wyciąć serca (zostawić 3). Na spód blachy wyłożyć odrobinę ciasta i ułożyć je w dwóch rzędach. Wylać resztę pokrywając dokładnie czerwony biszkopt. Piec około 1,5 godz w 180 stopniach.
  • 3. Krem kokosowy
    Budyń wymieszać w połową szklanki mleka. Resztę zagotować z wiórkami. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać budyń.
  • 4. Sok z cytryny wymieszać w wodą i cukrem. Biszkopt przekroić na dwie równe części. Nasączyć dobrze jedną, posmarować dżemem i kremem kokosowym. Położyć drugi biszkopt i również dobrze go nasączyć, szczególnie w miejscu, w którym znajdują się serca. Resztą kremu posmarować cały tort i pozostałe 3 serca.
  • 5. Czerwony barwnik rozmieszać w odrobinie wody. Dokładnie wymieszać z wiórkami. Odstawić na chwilę aby trochę przeschły. Obsypać nimi serca. Ułożyć je na torcie. Udekorować według własnego pomysłu.

Porady

Do kremu lepiej dodać budyń kokosowy ale ciężko go u mnie dostać. Można rónież zastąpić go śmietankowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować