Sos pomidorowo-paprykowy z cukinią na ostro

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Jestem zwolenniczką własnych warzyw, dlatego korzystając z tego, że pomidory, papryka oraz cukinia bardzo obrodziły nam w tym roku postanowiłam zrobić z nich sos do słoików, który idealnie nadaje się zarówno na kanapki jako salsa jak również do makaronu z mięsem mielonym.

  • 3 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    5 szt. papryki
    1 duża cukinia
    3 małe papryczki chili
    1 główka czosnku
    6 średnich cebul
    250 ml octu 10%
    5 łyżek cukru
    4 łyżki soli
    łyżeczka kolendry mielonej
    łyżeczka ziela angielskiego mielonego
    4-5 listków laurowych
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sos pomidorowo-paprykowy z cukinią na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos pomidorowo -paprykowy z cukinią na ostro 1. 1. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skóry następnie pokroić w grubą kostkę i przełożyć do garnka. Dołożyć do nich obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, cukinię (nie obieramy), czosnek oraz papryczkę chili. Wszystko należy zagotować a następnie dusić przez ok 2 godz.
    2. Powstały sos lekko wystudzić i zblendować. Postawić go z powrotem na gazie zagotować dodać wszystkie przyprawy (ich ilość możemy sobie zmniejszać lub zwiększać zależy od naszych upodobań), następnie dodać ocet pogotować jeszcze przez 5-10 minut wrzątek przekładać do słoików.
    3. Pasteryzować 15-20 minut.

Porady

Czas duszenia zależy indywidualnie od naszych upodobań możemy dusić krócej wtedy sos będzie bardziej płynny lub dłużej wtedy będzie konsystencji ketchupu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować