Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
Delikatnie mieszamy,wykładamy do tortownicy 30 cm.(posmarowanej tylko na dnie).
Pieczemy ok. 25 min.170*.
Upiec jeszcze taki sam drugi biszkopt.
Po przestygnięciu,każdy przekroić na dwa krążki.
2.Dżem wymieszać z gorącą wodą.Pierwszy krążek biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć dżemem.Przekładać kremem.
3.Do rondelka nad parą,wlać mleko,włożyć czekolady w kostkach.Roztopić,mieszając.Odstawić z pieca,ostudzić.Masło zmiksować z nutellą,potem czekoladami.
Podzielić na trzy części.Każdy krążek biszkoptowy nasączyć i posmarować kremem. Powrzucać odsączone wiśnie.Przekładać do ostatniego krążka.Ostatnim lekko docisnąć.
4.Krem ubić w/g przepisu. Posmarować, bok tortu, resztę odłożyć na rozetki.
Czekoladę rozpuścić z margaryną, nad parą. Lekko przestudzić i posmarować środek tortu.
Kraj tortu, obsypać posypką.
Wycisnąć rozetki.
Komentarze