TORT CZEKOLADOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla smakoszy czekolady.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:2x
    5 jaj
    17 dkg. cukru
    8,5 dkg. mąki tortowej
    8,5 dkg. maki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
    1 cukier waniliowy

    Do nasączania:
    1 słoiczek dżemu morelowego
    1 szklanka ciepłej przegotowanej wody

    Krem czekoladowy:
    5 gorzkich czekolad
    1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 masło miękkie
    3 czubate łyżki nutelli

    1 słoik drylowanych wiśni z kompotu.

    -krem śmietankowy w proszku
    -200 ml. mleka

    -1 gorzka czekolada
    -1/4 kostki margaryny
    -posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
    Delikatnie mieszamy,wykładamy do tortownicy 30 cm.(posmarowanej tylko na dnie).
    Pieczemy ok. 25 min.170*.
    Upiec jeszcze taki sam drugi biszkopt.
    Po przestygnięciu,każdy przekroić na dwa krążki.
  • 2. Dżem wymieszać z gorącą wodą.Pierwszy krążek biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć dżemem.Przekładać kremem.
  • 3. Do rondelka nad parą,wlać mleko,włożyć czekolady w kostkach.Roztopić,mieszając.Odstawić z pieca,ostudzić.Masło zmiksować z nutellą,potem czekoladami.
    Podzielić na trzy części.Każdy krążek biszkoptowy nasączyć i posmarować kremem. Powrzucać odsączone wiśnie.Przekładać do ostatniego krążka.Ostatnim lekko docisnąć.
  • kawałek tortu 4. Krem ubić w/g przepisu. Posmarować, bok tortu, resztę odłożyć na rozetki.

    Czekoladę rozpuścić z margaryną, nad parą. Lekko przestudzić i posmarować środek tortu.
    Kraj tortu, obsypać posypką.
    Wycisnąć rozetki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
wiktoria dzwonek

To może cię zainteresować