Tort czekoladowo - truskawkowy

  • wyświetlono: 671 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zachwycający i pyszny tort, który sprawdzi się na każdą okazję.

judik
  • 12 porcje

Składniki

BISZKOPT
150 g czekolady gorzkiej (roztopionej w kąpieli wodnej)
150 g masła
150 g cukru
150 g mąki
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO
3/4 szklanki kompotu truskawkowego lub wody z sokiem truskawkowym
około 600 g truskawek
2 opakowania wafelków lub batoników (u mnie "Pryncypałki")

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo - truskawkowy

  • Tort czekoladowo - truskawkowy1. Przygotowanie biszkoptu:
    Masło (w temperaturze pokojowej) miksujemy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do uzyskania gładkiej masy. Powoli wbijamy żółtka i wsypujemy cukier, cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i powoli dosypujemy do masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Powoli dodajemy pianę do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy ciasto na 2 blaty.
  • Tort czekoladowo - truskawkowy2. Przygotowanie masy:
    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada jest chłodna, dodajemy ją do masy i całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości wody, studzimy i miksujemy ze śmietaną. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce, aż stężeje.
  • 3. Przygotowanie tortu:
    Spód biszkopta kładziemy na paterze i nasączamy około 1/2 ilości kompotu truskawkowego. Smarujemy masą, tworząc dość wysoką warstwę (około 2/3 ilości). Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki lub w kostkę truskawki (około 150 - 200 g). Przykrywamy drugim blatem, który wcześniej nasączamy od spodu pozostałym kompotem.

    Tort smarujemy pozostałą masą po bokach i z wierzchu. Do boków przyklejamy wafelki. Pozostałe truskawki obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Posypujemy po wierzchu tortu.

    Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem
  • 4. * Tort przygotowywałam w tortownicy o średnicy 24 cm

    * Tort warto przygotować dzień wcześniej, aby masa się lepiej ścięła i wafelki dobrze trzymały. Na wierzchu truskawkami można posypać dopiero przed podaniem, aby były świeże

    * Przed krojeniem należy tort schłodzić w lodówce, aby lepiej się kroił i używać noża zamoczonego we wrzątku

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiczekoladaimprezyowoc_ma_moc

Komentarze

Podobne przepisy

tort z truskawkami

Dodane przez: Aleksandra J

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy na puszystym delikatnym...

Tort truskawkowy

Dodane przez: Malinka88

Tort Truskawkowy

Tort został zrobiony dla Mamy z...

Tort truskawkowy

Dodane przez: Marija 1958

Truskawkowy tort

Prosty tort i bardzo pyszny. Kiedy...


Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: alaaa

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki,...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Mola1122

Tort czekoladowy

Pyszny mało słodki tort

tort czekoladowy

Dodane przez: majka190382

TORT CZEKOLADOWY

Jeśli czekolada to najlepsze co...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE