Tort czekoladowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 581 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Idealny tort dla miłośników czekolady i truskawek... :)

kilimandzaro
  • 120min

Składniki

1. Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki kakao
opcjonalnie: herbata, amaretto

2. Masa czekoladowa:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 100 g serka mascarpone
- 150 g cukru pudru
- kilka truskawek (mogą być mrożone)

3. Masa truskawkowa:

- 150 g mascarpone
- pół szklanki frużeliny np. truskawkowej
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka waniliowego
- opcjonalnie barwnik czerwony

4. Polewa i dekoracje:

- 200 ml śmietanki 36 %
- tabliczka gorzkiej czekolady
- świeże truskawki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-truskawkowy

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy powoli cukier i żółta (pojedynczo). W osobnej miseczce przesiewamy mąkę i kakao. I partiami dodajemy do masy z jajek. Całość delikatnie mieszamy.

    Biszkopt pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 40 minut (do suchego patyczka).

    Wystudzony biszkopt należy przekroić na 3 równe blaty.

  • 2. Masa czekoladowa:
    W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, następnie studzimy. W osobnym naczyniu ucieramy serek z masłem, dodajemy cukier puder i na koniec wlewamy roztopiona czekoladę. Kroimy truskawki na w kostkę i mieszamy z powstałą masą.

    Masa truskawkowa:
    Miksujemy serek z frużeliną i jogurtem. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka można dodać żelatynę. Ew. można również dodać barwnik spożywczy dla ładniejszego koloru.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę siekamy i umieszczamy w misce. Kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy aż będzie gorąca (trzeba uważać, żeby się nie zważyła) Tak przygotowaną kremówką zalewamy czekoladę, odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy.
  • 4. Pierwszy blat tortu kładziemy na paterze i nasączamy herbatą bądź amaretto. Na pierwszy blat nakładamy masą czekoladową, po czym przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą truskawkową. Nakładamy trzeci blat, który również nasączamy. Całość oblewamy polewą tworząc "zacieki" spływające z blatu tortu. Dekorujemy świeżymi truskawkami wg uznania.

Porady

Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort truskawkowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort truskawkowy

Tort komunijny o smaku truskawkowym

Tort truskawkowy

Dodane przez: miki185

Tort z masą truskawkową

Masa truskawkowa smakuje super...

Tort truskawkowy

Dodane przez: Mysiunia

Tort truskawkowy

Tort ten zrobiłam z okazji 23 urodzin...

tort w przekroju ;)

Dodane przez: kayka93

Tort truskawkowy

Tort jest pyszny i lekki. Podane...

tort z truskawkami

Dodane przez: Aleksandra J

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy na puszystym delikatnym...

tort

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort czekoladowy

Czekoladowe ciasto , czekoladowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE