Tort czekoladowo – chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
2.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na tą samą blaszkę i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
3.Krem chałwowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyniu, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę.
4.Przełożenie:
Na ciemne ciasto wyłożyć połowę kremu, nałożyć jasny biszkopt, krem i ciemne ciasto. Wierzch i boki dowolnie udekorować.
Komentarze