Tort czekoladowo – chałwowy

0 (0 ocen)

  • 33 min

eerferttew

  • 33 min

Składniki:

  • Tortownica 30cm
    Ciasto kakaowe:
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soli
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy

    Biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Krem chałwowy:
    3 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    300g chałwy waniliowej
    200g masła
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo – chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 180 st. do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
  • 2.
    Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na tą samą blaszkę i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 3. Krem chałwowy: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyniu, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę.
  • 4. Przełożenie:
    Na ciemne ciasto wyłożyć połowę kremu, nałożyć jasny biszkopt, krem i ciemne ciasto. Wierzch i boki dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować