Tort czekoladowo-chałwowy z wiśniami

  • wyświetlono: 859 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort piekłam na urodziny mojej mamy. Jest pyszną wariacją na temat chałwy i czekolady. Wielopoziomowy smak zachwyci każde podniebienie.

  • 180min

Składniki

PUSZYSTY BISZKOPT KAKAOWY:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao

MASA CHAŁWOWA:
200g ekologicznej chałwy o smaku waniliowym
250ml śmietany kremówki
200g serka mascarpone

MASA CZEKOLADOWA:
300ml śmietany kremówki
150g czekolady gorzkiej
300g serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru

FRUŻELINA WIŚNIOWA:
300g mrożonych wiśni
Pół szklanki cukru
Łyżka soku z cytryny
Łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody

DODATKOWO:
10 łyżek likieru migdałowego
50g czekolady gorzkiej
Ciemne kakao
Cynamon
Wiśnie w syropie do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-chałwowy z wiśniami

  • 1. PUSZYSTY BISZKOPT KAKAOWY:
    Przesianą mąkę i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodawać żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką wszystkie składniki. tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
    MASA CHAŁWOWA:
    W garnuszku umieścić śmietanę i chałwę. Podgrzać do rozpuszczenia się chałwy. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę chałwową ubić, a potem dodawać stopniowo serek i dalej ubijać do otrzymania kremu.
    MASA CZEKOLADOWA:
    Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
    FRUŻELINA WIŚNIOWA:
    W garnku wymieszać wiśnie z cukrem i skropić cytryną. Zagotować i zredukować ilość płynu. Następnie dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Wystudzić do zgęstnienia.
    WYKONANIE TORTU:
    Ułożyć pierwszy blat biszkoptowy na paterze i nasączyć go 5 łyżkami likieru. Następnie wyłożyć całą masę chałwową. Przykryć drugim blatem i nasączyć. Następnie wyłożyć frużelinę wiśniową i posypać ją płaską łyżeczką cynamonu. Na frużelinę wyłożyć 3/4 masy czekoladowej i posypać łyżką ciemnego kakao. Przykryć ostatnim blatem. Wysmarować cienko wierzch i boki tortu resztą masy czekoladowej. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce i uzyskanymi wiórkami obsypać tort. Dowolnie udekorować.

Porady

Dekoracją tortu mogą być rozetki ze śmietany połączonej z odrobiną barwnika w żelu o odcieniu różanym i do tego wiśnie z syropu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort chałwowo-czekoladowy

Dodane przez: Świat Wypieków

Tort chałwowo-czekoladowy

Moja dzisiejsza słodka propozycja...

Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Dodane przez: karolina895

Tort bezowo- czekoladowy z masą chałwową

Pyszny, słodki tort na czekoladowo...

Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: Syla

Tort czekoladowy z wiśniami

Wyśmienita uczta dla podniebienia....

Kawałecek tortu

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort chałwowo-czekoladowy

Wykwintny tort idealny na wszelkiego...

tort serowy

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

Sernik z czekoladami na zimno z...

Tort Węgierski

Dodane przez: Joanna Wojciechowska

Tort Węgierski-czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Czekoladowa rozkosz z nutą alkoholu.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE