Tort czekoladowo-chałwowy z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort piekłam na urodziny mojej mamy. Jest pyszną wariacją na temat chałwy i czekolady. Wielopoziomowy smak zachwyci każde podniebienie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • PUSZYSTY BISZKOPT KAKAOWY:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2/3 mąki pszennej tortowej
    1/3 szklanki kakao

    MASA CHAŁWOWA:
    200g ekologicznej chałwy o smaku waniliowym
    250ml śmietany kremówki
    200g serka mascarpone

    MASA CZEKOLADOWA:
    300ml śmietany kremówki
    150g czekolady gorzkiej
    300g serka mascarpone
    1/4 szklanki cukru pudru

    FRUŻELINA WIŚNIOWA:
    300g mrożonych wiśni
    Pół szklanki cukru
    Łyżka soku z cytryny
    Łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w łyżce wody

    DODATKOWO:
    10 łyżek likieru migdałowego
    50g czekolady gorzkiej
    Ciemne kakao
    Cynamon
    Wiśnie w syropie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-chałwowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PUSZYSTY BISZKOPT KAKAOWY:
    Przesianą mąkę i kakao wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodawać żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką wszystkie składniki. tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
    MASA CHAŁWOWA:
    W garnuszku umieścić śmietanę i chałwę. Podgrzać do rozpuszczenia się chałwy. Zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę chałwową ubić, a potem dodawać stopniowo serek i dalej ubijać do otrzymania kremu.
    MASA CZEKOLADOWA:
    Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po łyżce mascarpone, za każdym razem mieszając łyżką do połączenia się składników. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać ją w 3 partiach do kremu czekoladowego, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką.
    FRUŻELINA WIŚNIOWA:
    W garnku wymieszać wiśnie z cukrem i skropić cytryną. Zagotować i zredukować ilość płynu. Następnie dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Wystudzić do zgęstnienia.
    WYKONANIE TORTU:
    Ułożyć pierwszy blat biszkoptowy na paterze i nasączyć go 5 łyżkami likieru. Następnie wyłożyć całą masę chałwową. Przykryć drugim blatem i nasączyć. Następnie wyłożyć frużelinę wiśniową i posypać ją płaską łyżeczką cynamonu. Na frużelinę wyłożyć 3/4 masy czekoladowej i posypać łyżką ciemnego kakao. Przykryć ostatnim blatem. Wysmarować cienko wierzch i boki tortu resztą masy czekoladowej. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce i uzyskanymi wiórkami obsypać tort. Dowolnie udekorować.

Porady

Dekoracją tortu mogą być rozetki ze śmietany połączonej z odrobiną barwnika w żelu o odcieniu różanym i do tego wiśnie z syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować