Tort cytrynowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Ocieram skórkę z cytryn. Z jednej cytryny wyciskam sok.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję 3 łyżki cukru pudru (po jednej łyżce, dokładnie za każdym razem ubijając).
Żółtka ucieram z 3 łyżkami cukru pudru szczyptą soli i 2 łyżkami soku z cytryny na masę o konsystencji jasnego kremu.
Do utartej masy dodaję skórkę otartą z cytryn, przesiewam mąkę i wykładam pianę. Wszystko delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników.
Dno tortownicy (22-23cm) wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut, do suchego patyczka. Następnie uchylam piekarnik i jeszcze chwilę pozostawiam ciasto w środku, około 10 minut. Ciasto odstawiam do wystygnięcia.
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, kroję je wzdłuż na pół i przygotowuję krem i owoce.
2.Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję do niej cukier puder, cukier waniliowy, mascarpone i sok z cytryny, delikatnie miksuję.
Połowę kremu wykładam na dolny blat ciasta, układam owoce (około 1/3 wszystkich), które delikatnie wciskam w krem. Przykrywam drugą połową ciasta.
Na bokach wypełniam kremem przestrzenie między warstwami ciasta i delikatnie wyrównuję. Górę ciasta pokrywam resztą kremu.
Ciasto przyozdabiam pozostałymi owocami.
Tort cytrynowy z owocami gotowy. Smacznego
Komentarze