tort cytrynowy

3.6 (5 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jako cukiernik amator przygotowuje torty na rodzinne okazje. Tort cytrynowy swoim wyglądem i smakiem skradł serce nie tylko solenizantki, ale także gości.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    sól
    Krem cytrynowy ( porcja na 1 przełożenie tortu)
    Lemon curd :
    2 całe jajka
    2 żółtka
    100 g cukru
    100g masła
    2 cytryny ( sok + skórka )
    250g mascarpone
    300 ml śmietany 36%
    Poncz:
    Sok z 1 cytryny
    3 łyżki cukru
    1 szkl wody
    Tynk:
    100ml mleka
    100 g cukru
    400g masła
    180 g mleka w proszku
    Drip czekoladowy:
    180g czekolady mlecznej
    200 ml śmietany 36%
    dekoracje :
    czekoladki
    beziki
    ulubione owoce
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
    Pod koniec ubijania dodać cukier małymi partiami. Następnie dodać żółtka nadal ubijając, a na koniec dodać olej.
    Do masy jajecznej dodać małymi partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub rózgą.
    Dno tortownic o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 170C przez około 35-45 min do tzw. suchego patyczka.
    Po wystygnięciu równo przekroić na 3 części.
  • 2. Lemon curd
    Na parze ubijamy jajka, żółtka i cukier.
    Gdy cukier się rozpuści dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Dokładnie wszystko wymieszać. Gotujemy na parze co chwilę mieszając aż do powstania gęstego kremu. Studzimy.
    Krem cytrynowy :
    Śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Na koniec dodajemy zimny lemon curd i mieszamy lekko łyżką do połączenia składników.
  • 3. Poncz:
    Do gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Tynk (krem do dekorowania tortu):
    Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.
    Masło ubić na biały puch ( ok. 15-20 min). Następnie dodawać po łyżce ciągle miksując przestudzone mleko. Gdy skończy się mleko, dodawać po łyżce mleko w proszku.
    Drip:
    Czekoladę połamać na kostki. Śmietanę zagotować, zalać czekoladę i po ok 3 minutach wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na ok 15 min do przestudzenia.
  • 4. Składanie :
    Na płaskim talerzy lub paterze kładziemy sam rant (obrzeże) od tortownicy w którym piekliśmy biszkopt i wkładamy w niego 1 krążek biszkoptu. Następnie go nasączamy ponczem i kładziemy krem, wyrównujemy nożem/łyżką. Przykryć 2 blatem i go nasączyć. Położyć krem i kolejny krążek biszkoptu. Z góry tort przykryć szczelnie folią spożywczą.
    Tort schować do lodówki na ok. 5 godzin.
    Po wyjęciu tortu z lodówki delikatnie zdejmujemy folię oraz rant.
    Tort obłożyć niewielką ilością tynku(kremu). Schować do lodówki na ok 5 min. Następnie wyjąć go i znów obłożyć tynkiem (kremem). Czynność powtarzać do momentu skończenia się masy. Schłodzić ok 1 godz. Ozdobić dripem czekoladowym i ulubionymi dodatkami: bezikami, czekoladą lub owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Krem cytrynowy Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować