Tort brzoskwiniowy z misiem

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt przełożony lekkim kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady. Pomiędzy nim owocowy akcent w postaci musu brzoskwiniowego. Taki tort idealnie sprawdzi się na urodziny dziecka.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    KREM CZEKOLADOWY:

    100 g czekolady białej
    2 galaretki brzoskwiniowe
    1 szklanka wody
    3 szklanki śmietanki kremówki 30%

    MUS BRZOSKWINIOWY:

    1 puszka brzoskwiń ( po odsączeniu 480 g owoców)
    3 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    DEKORACJA:

    50 g czekolady gorzkiej 70%
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    biszkopty
    ciasteczka oreo
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Galaretki Tort z owocami

Tort brzoskwiniowy z misiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać stopniowo cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Za pomocą łopatki lub na najniższych obrotach miksera wmieszać suche składniki w masę. Wyłożyć do formy o średnicy 25 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Biszkopt wystudzić w formie. Przekroić na 3 blaty i każdy delikatnie skropić naparem z herbaty.
  • 2. Mus brzoskwiniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Gęsty krem podzielić na pół i wyłożyć na dwa blaty biszkoptu. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • 3. Krem czekoladowy. Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę.
    Galaretki rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać. Przestudzoną połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Mieszankę wystudzić do temperatury pokojowej, kontrolując gęstość.
  • 4. Resztę kremówki (2 1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladową galaretkę. Gęstą masę podzielić na trzy części. Dwie z nich wyłożyć na stężały mus brzoskwiniowy, a trzecią na wierzch i boki. Tort najlepiej składać w rancie lub tortownicy, w której piekł się biszkopt.
  • 5. Ciasteczka oreo bez kremu rozdrobnić i kładąc na dłoń przyklejać do boków tortu zanim krem stężeje.
    Ciemny krem czekoladowy. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać połamaną czekoladę. Odstawić do wystudzenia i dobrze schłodzony krótko zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdy i ozdobić brzegi oraz tworząc głowę misia. Udekorować biszkoptami i ciasteczkami oreo. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować