Tort czekoladowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt biały: jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.i piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na trzy blaty. Naponczuj.
2.Biszkopt kakaowy: jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao i połącz z masą jajeczną. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na pół. Naponczuj.
3.Krem maślano-budyniowy: budynie ugotuj wg.przepisu na opakowaniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodając po jednej łyżce budyniu. Delikatnie połącz z sokiem z cytryny. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Brzoskwinie z jednej puszki dokładnie osącz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w kosteczkę i wymieszaj z białą masą.
4.Przełożenie: na paterze rozłóż biszkopt biały i posmaruj kremem białym z brzoskwiniami. Przykryj biszkoptem kakaowym i posmaruj kremem czekoladowym. Następnie znów ułóż biszkopt biały , a na nim rozsmaruj krem biały z brzoskwiniami. W następnej kolejności ułóż biszkopt kakaowy i posmaruj kremem białym z brzoskwiniami. Na końcu ułóż biszkopt biały. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem kakaowym. Na wierzchu wyciśnij na przemian rozetki z kremu kakaowego i białego i ozdób perełkami cukrowymi.. Na środku poukładaj połówki pozostałych brzoskwiń. Środek i boki udekoruj wiórkami kokosowymi. Tort wstaw do lodówki na min.3-4 godz.a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Porady
brzoskwinie na wierzchu tortu można posmarować tężejącą galaretką żeby nie wyschły
Komentarze