Tort brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.
Mąki łączymy z proszkiem i przesiewamy przez sito. Powoli dodajemy do masy, ciagle mieszając.
Ciasto wylewamy na tortownice o średnicy ok. 24 cm.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Studzimy
2.Brzoskwinie kroimy w kostkę.
Sok z brzoskwiń podgrzewamy.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy parę minut, następnie powoli wlewamy do niej gorący sok, mieszamy aż się rozpuści.
3.Jogurt łączymy z sokiem, dodajemy cukier i sok z cytryny.
Masę odstawiamy do lodówki.
W tym czasie ubijamy kremówkę i osobno białka że szczyptą soli. Gdy masa jogurtowa zacznie tężeć, dodajemy do niej kremówkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie łączymy składniki.
(Jeżeli chcemy udekorować tort to odkladamy 1/3masy na później.)
Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie.
4.Biszkopt układamy na paterze.
Zakładamy na niego obręcz i wykładamy masę. Równo rozsmarowujemy i chłodzimy ok. 4 godz.
Po tym czasie zdejmujemy obręcz i dekorujemy tort.
Pięknie prezentuje się z całymi brzoskwiniami.
Smacznego
Komentarze