Tort brzoskwiniowo-orzechowy :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia (dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty). Drewnianą łyżką mieszamy masę z przesianą mąką.Pieczemy 25-30 min w temp. 170-180 stopni C.
2.Biszkopt ciemny:
Przygotowujemy tak samo jak z przepisu na jasny biszkopt..z tym że mąkę mieszamy z 1łyżką kakao.
Każdy biszkopt gdy przestygnie przekrawamy na pół.
3.Masa budyniowa:
Z 1 litra mleka odlewamy szklankę i mieszamy z mąkami oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń. Gotujemy. Ostudzony miksujemy z margaryną.
4.Masa "Śnieżka"
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Studzimy.
"Śnieżkę" ubijamy z mlekiem na sztywno. Gdy bita śmietana będzie ubita dolewamy powoli zimną i tężejącą galaretkę.
5.Masa orzechowa:
Orzechy sparzamy 1/2 szklanki wrzącego mleka. Mieszamy i odstawiamy aby napęczniały i ostygły.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy ostudzone orzechy i miksujemy.
6.Składniki ponczu łączymy ze sobą. Każdy blat ciasta nasączamy ponczem. .
Układamy :jasny biszkopt,1/2 masy budyniowa wymieszanej z kawałkami brzoskwiń, ciemny biszkopt, 1/2 masy orzechowej, jasny biszkopt, masa "Śnieżka", ciemny biszkopt, masa orzechowa, jasny biszkopt. Dekorujemy pozostałą masą budyniowa oraz owocami.
Komentarze