Tort brzoskwiniowo-orzechowy :)

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Troszku jest przy nim pracy ale za to efekt końcowy rewelacyjny :) Aż będzie trudno uwierzyć że takie pyszności można zrobić w domu :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jaj
    3/4 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe 2 margaryny
    (jest to podwójna porcja)

    Masa "Śnieżka":
    1 szklanka zimnego mleka
    1 bita śmietana "Śnieżka"
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 szklanka wrzącej wody
    Masa orzechowa:

    20 dag zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanka wrzącego mleka
    1 i 1/2 kostki margaryny ( najlepiej "Palmy")
    1 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    Poncz:

    1/2 szklanki wody
    2 łyżki esencji z herbaty
    2 łyżki soku z cytryny
    Dodatkowo:

    1 puszka brzoskwiń
    Winogrona do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort brzoskwiniowo-orzechowy :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia (dzięki czemu biszkopt będzie bardziej puszysty). Drewnianą łyżką mieszamy masę z przesianą mąką.Pieczemy 25-30 min w temp. 170-180 stopni C.
  • 2. Biszkopt ciemny:
    Przygotowujemy tak samo jak z przepisu na jasny biszkopt..z tym że mąkę mieszamy z 1łyżką kakao.
    Każdy biszkopt gdy przestygnie przekrawamy na pół.
  • 3. Masa budyniowa:
    Z 1 litra mleka odlewamy szklankę i mieszamy z mąkami oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń. Gotujemy. Ostudzony miksujemy z margaryną.
  • 4. Masa "Śnieżka"
    Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Studzimy.
    "Śnieżkę" ubijamy z mlekiem na sztywno. Gdy bita śmietana będzie ubita dolewamy powoli zimną i tężejącą galaretkę.
  • 5. Masa orzechowa:
    Orzechy sparzamy 1/2 szklanki wrzącego mleka. Mieszamy i odstawiamy aby napęczniały i ostygły.
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy ostudzone orzechy i miksujemy.
  • Torcik:) 6. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Każdy blat ciasta nasączamy ponczem. .
    Układamy :jasny biszkopt,1/2 masy budyniowa wymieszanej z kawałkami brzoskwiń, ciemny biszkopt, 1/2 masy orzechowej, jasny biszkopt, masa "Śnieżka", ciemny biszkopt, masa orzechowa, jasny biszkopt. Dekorujemy pozostałą masą budyniowa oraz owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować