Rajski batonik a`la "Bounty"

5 (140 ocen)

  • 60 min

Pyychaa ! Idealny batonik domowej roboty dla tych co lubią oryginalne " Bounty". Mięciutki, bardzoo kokosowy, w mlecznej czekoladzie ! Idealny słodki smakołyk :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 25 kulek:

    * 200 g wiórków kokosowych
    * 100 ml śmietany kremówki
    * 70 g cukru pudru
    * 70 g masła
    * 150-200 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rajski batonik a`la "bounty" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, i dokładnie wymieszać.

    Przygotowaną masę wstawić do lodówki lub zamrażalnika, na kilka minut, tak aby masa stwardniała, wtedy dobrze będzie się formować.
  • 2. Po słodzeniu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

    W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką lub widelcem), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała ( najlepiej włożyć do lodówki lub zostawić w chłodnym miejscu na noc).

    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

Porady

Najlepszą czekoladą do obtaczania kulek jest Milka, idealnie się pokrywa. Masę kokosowa po przygotowaniu będzie rzadka, ale nie trzeba się martwić. Należy wstawić do zamrażalnika i po kilku minutach będzie idealna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować