TORT BEZOWY Z NUTĄ SŁONĄ

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tort z biszkoptem orzechowym i dwoma blatami bezowymi. Tort z kremem orzechowym i chrupiącą posypką. Tort oblany sosem krówkowym, bardzo pyszny.

  • 5 godz.

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń waniliowy
    -1 łyżka mąki
    -50 g. mielonych orzechów włoskich
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    beza:
    -280 g. białek( były z 8 małych jajek)
    -450 g. cukru pudru
    -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka octu

    krem orzechowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -3 łyżki cukru pudru
    -250 g. serka mascarpone
    -3 łyżki nutelli
    -1 krem orzechowy do tortów w proszku

    posypka:
    -1/2 paczki krakersów solonych tj.ok.80 g.
    -50 g. przyrumienionych migdałów w płatkach
    -100 g. orzechów włoskich
    (2 łyżki cukru i trochę wody)
    sos:
    -1/2 puszki masy krówkowej tj.200 g.
    -1 łyżka mleka
    -1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort bezowy z nutą słoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać budyń z mąkę i proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C.
  • bezy surowe 2. beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce cukru pudru, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Podzielić na pół i wyłożyć na dwa namalowane okręgi 25 cm.na papierze do pieczenia.Podłożyć blaszkę, lub spody z tortownicy.
  • pieczenie 3. Włożyć dwie do piekarnika nagrzanego do 170* i piec 5 min. Potem zmniejszyć do 100-90* i suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.2,5-3 godz.
  • upieczone 4. Wystudzić w piekarniku.(jedna beza wyszła mi dobra, druga w środku trochę ciągnąca)
  • produkty 5. Wcześniej przygotować produkty do posypania i sos. Migdały usmażyć na złoto na suchej patelni.Orzechy z karmelizować. Pokroić na kawałeczki, wsypać na patelnię, dodać z 2 łyżki cukru i troszkę wody. Smażyć, mieszając do lekkiego zbrązowienia.Wyłożyć na papier do wystygnięcia.Połowę ciastek pokruszyć na kawałeczki. Połowę masy krówkowej, podgrzać dodać mleko, masło i wymieszać. Potem ostudzić do letniego.
  • krem+posypka i sos 6. krem -Zimną śmietankę ubić z pudrem,serkiem i nutellą. Następnie zmiksować z kremem orzechowym .Połowę wyłożyć na biszkopt.Posypać trzecią częścią posypki i polać też trzecią częścią sosu.
  • następne warstwy 7. Przykryć bezą,ale delikatnie przenieść ją za pomocą szerokiej łopatki. Posypać trzecią częścią posypki. Polać trzecią częścią sosu.
  • góra tortu 8. Przykryć drugą bezą i posypać resztą posypki jak i polać resztą sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Migdały Orzechy Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować