Tort bezowy z nutą słoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać budyń z mąkę i proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C.
2.beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce cukru pudru, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Podzielić na pół i wyłożyć na dwa namalowane okręgi 25 cm.na papierze do pieczenia.Podłożyć blaszkę, lub spody z tortownicy.
3.Włożyć dwie do piekarnika nagrzanego do 170* i piec 5 min. Potem zmniejszyć do 100-90* i suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.2,5-3 godz.
4.Wystudzić w piekarniku.(jedna beza wyszła mi dobra, druga w środku trochę ciągnąca)
5.Wcześniej przygotować produkty do posypania i sos. Migdały usmażyć na złoto na suchej patelni.Orzechy z karmelizować. Pokroić na kawałeczki, wsypać na patelnię, dodać z 2 łyżki cukru i troszkę wody. Smażyć, mieszając do lekkiego zbrązowienia.Wyłożyć na papier do wystygnięcia.Połowę ciastek pokruszyć na kawałeczki. Połowę masy krówkowej, podgrzać dodać mleko, masło i wymieszać. Potem ostudzić do letniego.
6.krem -Zimną śmietankę ubić z pudrem,serkiem i nutellą. Następnie zmiksować z kremem orzechowym .Połowę wyłożyć na biszkopt.Posypać trzecią częścią posypki i polać też trzecią częścią sosu.
7.Przykryć bezą,ale delikatnie przenieść ją za pomocą szerokiej łopatki. Posypać trzecią częścią posypki. Polać trzecią częścią sosu.
8.Przykryć drugą bezą i posypać resztą posypki jak i polać resztą sosu.
Komentarze