1.W garnku rozpuścić masło,dodać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Do masy dodać śmietankę i cukier,podgrzewać do temperatury około 60 stopni(nie gotować)
Przełożyć do miski,przestudzić.
Do wystudzonej masy dodać żółtka,przesiane obie mąki i proszek do pieczenia pieczenia,dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy czekoladowej.
Tortownicę wysmarować tłuszczem,posypać bułką tartą,masę przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 175 stopni(termoobieg)przez 30 minut.
2.Arbuza pokroić na małe kawałki,usunąć pestki,przełożyć do garnka z grubym dnem i za pomocą blendera zmiksować.
Po czym wstawić na piec i zagotować,zdjąć z ognia ,wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia.Odstawić do stężenia.
Stężony mus wyłożyć na zimne ciasto czekoladowe.
3.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Przestudzić.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno,dodać przestudzoną żelatynę,wymieszać.Wyłożyć na stężony mus arbuzowy.
4.Sok Kubuś zagotować i rozpuścić w nim galaretki oraz żelatynę.Odłożyć do lekkiego stężenia.
Po czym wyłożyć na bitą śmietanę.Udekorować potartą czekoladą i żelkami.
Całość dobrze schłodzić>
Komentarze