Torcik “Arbuzek”

5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Sezon na arbuzy w pełni, więc może skusicie się na to pyszne i efektowne ciasto, które wyglądem przypomina ten znany i lubiany owoc. Jest też proste do przygotowania.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 25-26 cm
    ciasto szpinakowe:
    • 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
    • 160 ml oleju kokosowego płynnego,
    • 3 duże jajka
    • 180g-190g cukru pudru ( u mnie zmiksowany ksylitol),
    • 260 g mąki orkiszowej tortowej,
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, bez fosforanów)
    masa śmietanowa:
    • 400 ml śmietanki 36%,
    • galaretka cytrynowa,
    • 50 ml wrzątku,
    mus arbuzowy:
    • 400 g miąższu arbuza,
    • galaretka słodkiego arbuzowa ( na 375ml)
    • ok. 30-40 ml wrzątku,
    oraz: kilka borówek,
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto szpinakowe

Torcik “arbuzek” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto szpinakowe:
    Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody, miksujemy blenderem z ok. 60 ml oleju.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą i jasną masę. Wlewamy cienkim strumieniem resztę oleju cały czas miksując na niewielkich obrotach. Dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy szpinak I miksujemy do połączenia się składników ( możemy też pomieszać łyżką). Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35-40 minut, studzimy. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Wierzch delikatnie ścinamy.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę cytrynową dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy będzie ubita strumyczkiem wlewamy galaretkę cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna. Gotową wykładamy na ciasto szpinakowe.
    mus arbuzowy:
    Galaretkę arbuzową dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Arbuza oczyszczamy z pestek i miksujemy. Następnie wlewamy przestudzona galaretkę i razem miksujemy do połączenia składników. Mus wylewamy na masę śmietanową. Na musie układamy borówki tak, aby przypominały pestki. Schładzamy w lodówce do momentu, aż lekko stężeje. Smacznego!

Porady

Do ciasta dodany jest olej kokosowy, który w lodówce zmienia swoja konsystencje (twardnieje) i ciasto robi się twarde. Jeśli zostawimy ciasto w lodówce na kilka godzin to należy je wyjąć na około godzinę przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować