REKLAMA

Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem

wyświetlono: 3975 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Tort jest fantastyczny! W środku czekoladowy, przełożony kremem waniliowo-budyniowym, ptasim mleczkiem i orzeźwiającą galaretką. Zaskakuje w przekroju i smakuje wybornie.

opublikowany: 13.09.2015
Udostępnij Pinterest
  • 8 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI: prostokątna blaszka 20x30 cm;
    czas przygotowania ok.4 godziny;
    czas chłodzenia ok. 4 godziny


    GALARETKA:

    2 opakowania poziomkowej galaretki rozpuszczonej w 0,75 l gorącej wody, schłodzonej i lekko tężejącej


    KREM:
    dwa opakowania budyniu o smaku waniliowym
    laska wanilii
    1 l mleka
    1 łyżka masła
    4 łyżki cukru



    Dodatkowo:

    300 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru



    ok. 60 sztuk ptasiego mleczka z truskawkowym nadzieniem.(u mnie 1,5 opakowania po 380 g)
    100 g czekolady mlecznej z truskawkami rozpuszczonej w 100 ml śmietany 22%

    CIASTO KAKAOWE:

    60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
    120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
    6 jaj dużych lub 7 mniejszych
    180 g cukru (2/3 szklanki)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    130 ml zimnej wody
    2 łyżki kakao



    DEKORACJA:


    250 g gorzkiej czekolady
    200 ml śmietany 22%
    250 ml śmietany 22%
    2 łyżki cukru pudru
    1 fix
    Czekoladowe róże i złote perełki
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej szklance zimnego mleka rozprowadzić dwa opakowania budyniu.
    Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i masłem.
    Wlać rozprowadzony budyń i wszystko razem zagotować. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodać po łyżce chłodnego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z 1/2 częścią cukru. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałym cukrem, dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jaj i delikatnie wymieszać. Dodać wodę, połączyć, wylać na blaszkę i piec ok. 30 minut w temp. 180 'C.
    Pozostawić do schłodzenia. Zimne przekroić na dwa blaty.
    Każdy posmarować rozpuszczoną czekoladą truskawkową.
    Poczekać, aż lekko wsiąknie w biszkopt.
  • 3. Pierwszy czekoladowy blat położyć na paterze. Wyłożyć 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzić.
    Na kremie, wzdłuż boków ułożyć ściśle ptasie mleczko, a następnie położyć jeszcze 4 rzędy ptasiego mleczka w środku, zachowując taką sama odległość między jednym, a drugim. Puste miejsce wypełnić tężejącą galaretką,wstawić na pół godziny do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, posmarować całość pozostałym kremem i przykryć drugim czekoladowym blatem, czekoladą do wewnątrz.
  • 4. Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (kilka razy po 30 sekund).
    Poczekać, aż lekko przestygnie i otynkować tort.
    Śmietanę delikatnie ubić z cukrem pudrem i fixem.
    Udekorować brzegi tortu. Ułożyć czekoladowe róże i posypać cukrowymi perełkami.
    Schować na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
    Wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem.
    Smacznego :)

Notka redakcyjna

Porady

Tort jest fantastyczny! W środku czekoladowy, przełożony kremem waniliowo-budyniowym, ptasim mleczkiem i orzeźwiającą galaretką. Zaskakuje w przekroju i smakuje wybornie. Pomysł od Bogusi, który dopiero teraz doczekał się realizacji. Polecam i zachęcam do jego wykonania, bo naprawdę warto.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bietka 15608573_10209994744458189_1327075467_o

Sernik z ptasim mleczkiem

Ciasto na widok którego cieknie mi ślinka

kategoria: Ciasta serniki ptasie mleczko Desery opublikowany: 28.11.2013 | wyświetlono: 14623 Książki kucharskie: 98 | Polecenia: 4
Dodane przez: gossipgirl

Tort ptasim mleczkiem

Zrobiłam go dla chrześnika był bardzo smaczny i zachwycał wyglądem..:))

kategoria: torty Desery opublikowany: 11.03.2013 | wyświetlono: 1347 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE