Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem

4.5 (176 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort jest fantastyczny! W środku czekoladowy, przełożony kremem waniliowo-budyniowym, ptasim mleczkiem i orzeźwiającą galaretką. Zaskakuje w przekroju i smakuje wybornie.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI: prostokątna blaszka 20x30 cm;
    czas przygotowania ok.4 godziny;
    czas chłodzenia ok. 4 godziny


    GALARETKA:

    2 opakowania poziomkowej galaretki rozpuszczonej w 0,75 l gorącej wody, schłodzonej i lekko tężejącej


    KREM:
    dwa opakowania budyniu o smaku waniliowym
    laska wanilii
    1 l mleka
    1 łyżka masła
    4 łyżki cukru



    Dodatkowo:

    300 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru



    ok. 60 sztuk ptasiego mleczka z truskawkowym nadzieniem.(u mnie 1,5 opakowania po 380 g)
    100 g czekolady mlecznej z truskawkami rozpuszczonej w 100 ml śmietany 22%

    CIASTO KAKAOWE:

    60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
    120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
    6 jaj dużych lub 7 mniejszych
    180 g cukru (2/3 szklanki)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    130 ml zimnej wody
    2 łyżki kakao



    DEKORACJA:


    250 g gorzkiej czekolady
    200 ml śmietany 22%
    250 ml śmietany 22%
    2 łyżki cukru pudru
    1 fix
    Czekoladowe róże i złote perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Tort czekoladowy z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej szklance zimnego mleka rozprowadzić dwa opakowania budyniu.
    Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i masłem.
    Wlać rozprowadzony budyń i wszystko razem zagotować. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodać po łyżce chłodnego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z 1/2 częścią cukru. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałym cukrem, dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jaj i delikatnie wymieszać. Dodać wodę, połączyć, wylać na blaszkę i piec ok. 30 minut w temp. 180 'C.
    Pozostawić do schłodzenia. Zimne przekroić na dwa blaty.
    Każdy posmarować rozpuszczoną czekoladą truskawkową.
    Poczekać, aż lekko wsiąknie w biszkopt.
  • 3. Pierwszy czekoladowy blat położyć na paterze. Wyłożyć 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzić.
    Na kremie, wzdłuż boków ułożyć ściśle ptasie mleczko, a następnie położyć jeszcze 4 rzędy ptasiego mleczka w środku, zachowując taką sama odległość między jednym, a drugim. Puste miejsce wypełnić tężejącą galaretką,wstawić na pół godziny do lodówki. Gdy galaretka zastygnie, posmarować całość pozostałym kremem i przykryć drugim czekoladowym blatem, czekoladą do wewnątrz.
  • 4. Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (kilka razy po 30 sekund).
    Poczekać, aż lekko przestygnie i otynkować tort.
    Śmietanę delikatnie ubić z cukrem pudrem i fixem.
    Udekorować brzegi tortu. Ułożyć czekoladowe róże i posypać cukrowymi perełkami.
    Schować na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
    Wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem.
    Smacznego :)

Porady

Tort jest fantastyczny! W środku czekoladowy, przełożony kremem waniliowo-budyniowym, ptasim mleczkiem i orzeźwiającą galaretką. Zaskakuje w przekroju i smakuje wybornie. Pomysł od Bogusi, który dopiero teraz doczekał się realizacji. Polecam i zachęcam do jego wykonania, bo naprawdę warto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować