Tort Amaretto

0 (0 ocen)

Tort przygotowany na urodziny mojego męża ...wprawił w zachwyt nie tylko jubilata;0)

Składniki:

  • (tortownica o średnicy 23 cm):
    Składniki na ciasto:
    6 jajek
    11/2 szklanki cukru
    21/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Składniki na krem:
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wody
    4-5 łyżek cukru pudru
    ok. 1/2 szklanki likieru Amaretto (150 ml)

    Do nasączenia tortu:
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane w 3/4 szklanki przegotowanej wody
    100 ml likieru Amaretto

    Dodatkowo:
    mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    pokrojona w drobne kawałki tabliczka gorzkiej czekolady
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, olej i wodę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy drewnianą łyżką z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w temp. 180 C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na 4 blaty.
  • 2. Kawę do nasączenia blatów zalewamy wodą i mieszamy z likierem.
  • 3. Żelatynę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy Amaretto. Schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach mikserem do momentu zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i po odrobinie serka, mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy powoli Amaretto z żelatyną, lekko mieszamy.
  • 4. Przed przełożeniem tortu masą każdy z blatów dokładnie nasączamy z dwóch stron ponczem. Na pierwszy blat nakładamy 1/4 kremu, posypujemy odrobiną czekolady i migdałami. Dalej nakładamy: drugi blat - dżem porzeczkowy - 1/4 masy - trzeci blat - 1/4 remu, migdały z czekoladą - czwarty blat. Resztą masy smarujemy tort dookoła oraz z wierzchu. Dekorujemy wedle uznania. Tort chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Amaretto Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować