1.Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, olej i wodę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy drewnianą łyżką z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w temp. 180 C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na 4 blaty.
2.Kawę do nasączenia blatów zalewamy wodą i mieszamy z likierem.
3.Żelatynę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy Amaretto. Schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach mikserem do momentu zgęstnienia. Dodajemy cukier puder i po odrobinie serka, mieszamy na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy powoli Amaretto z żelatyną, lekko mieszamy.
4.Przed przełożeniem tortu masą każdy z blatów dokładnie nasączamy z dwóch stron ponczem. Na pierwszy blat nakładamy 1/4 kremu, posypujemy odrobiną czekolady i migdałami. Dalej nakładamy: drugi blat - dżem porzeczkowy - 1/4 masy - trzeci blat - 1/4 remu, migdały z czekoladą - czwarty blat. Resztą masy smarujemy tort dookoła oraz z wierzchu. Dekorujemy wedle uznania. Tort chłodzimy w lodówce.
Komentarze