Ciasto jest mocno kakaowe z nutką kawy amaretto, wilgotne, nie wymagające nasączania, a krem i mus mocno czekoladowe z 70% czekolady!
60 min
Składniki:
Ciasto na foremkę średnicy 20-21cm:
225 g mąki pszennej
200 g cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
80 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
250 ml mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej amaretto
1 łyżeczka esencji z gorzkich migdałów
125 ml oleju
250 ml gorącej wody
Mus:
400 ml śmietanki kremówki
100 g czekolady gorzkiej 70 %
2 łyżki cukru pudru
Krem na wierzch:
3/4 kostki miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
kilka kropli esencji migdałowej (tej co wyżej)
Tort czekoladowy z kawową nutą amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus: rozgrzewamy śmietankę (połowę) w małym rondelku aż będzie gorąca ale nie wrząca, wyłączamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, potem dodajemy resztę chłodnej śmietanki. Wszystko chłodzimy w lodówce min. godzinę.
2.W tym czasie pieczemy ciasto.
Zaparzamy szklankę kawy.
W misce mieszamy wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej kawy) Miksujemy mikserem na niskich obrotach. Dolewamy powoli kawę i dalej miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie dość płynne, przelać je do formy posmarowanej masłem, dnem wyłożonym papierem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu dobrze przestudzić.
Przecinamy ciasto na 2 części.
3.Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę.
Przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
4.Krem: ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, studzimy i dodajemy do masy maślanej, miksujemy.
Pokrywamy kremem wierzch i boki ciasta.
Na wierzchu możemy posypać dodatkowo wiórkami z gorzkiej czekolady.
Komentarze