• Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik urodzinowy

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 12 sztuk
    - kiść winogron: 1 sztuka
    - galaretka szafirowa i wiśniowa: 2 sztuki
    - cukier do smaku- do mas bud.: 8 łyżek
    - mleko: 1 litr
    - kostki masła: 2 sztuki
    - po 2 budynie malinowe i śmietankowe: 4 sztuki
    - galaretki rubinowe: 2 sztuki
    - jabłka: 1 kilogram
    - kakao: 3 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier: 2.5 szklanki
    - bezy, posypka,różyczki z opłatka do dekoracji: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik urodzinowy 1. Upiec biszkopty. Biszkopt jasny: białka ubic, dodac cukier i żółtka, wymieszac z mąką zmieszną z proszkiem, wylac na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Biszkopt kakaowy przygotowac tak samo a na końcu wymieszac z kakaem. Wystudzić, jasny biszkopt przekroić na pół, w jednej części wykroić literatką kółeczka i przekroić je na pół jeśli są za wysokie.

  • Torcik urodzinowy 2. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, uprażyć z cukrem, dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia.

  • Torcik urodzinowy 3. Rozpuścić galaretki szafirową i wiśniową, po ostudzeniu wstawić do lodówki i zastygnięte pokroić w kostkę.

  • Torcik urodzinowy 4. Na mleku ugotować budynie, ostudzić, każdy zmiksować z masłem
  • Torcik urodzinowy 5. Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny, masa jabłkowa, połowa masy budyniowej malinowej, biszkopt jasny z otworami-do otworów kostki galaretki szafirowej i wiśniowej,reszta masy malinowej, kółeczka biszkoptowe-między kółeczka winogrona, trochę masy budyniowej śmietankowej, biszkopt jasny i masa budyniowa śmietankowa.

  • Torcik urodzinowy 6. Udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować