Coś dla łasuchów takich jak ja liczących kalorie. Cukier zastąpiony erytrolem, tłuszcz ograniczony a smak pozostał. Jeden torcik to 291 kcal, podobno tradycyjny potrafi mieć prawie 700 kcal..
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
4 łyżki erytrolu
50 g mąki
80 g puree z pieczonej dyni
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus dyniowy:
150 g puree z dyni pieczonej
150 g galaretki cytrynowej
krem czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
400 g serka homogenizowanego naturalnego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej
Torciki: biszkopt dyniowy, mus dyniowy i krem czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć na jasny krem z erytrolem. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia.
2.Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać ją do masy żółtkowo-dyniowej i delikatnie wymieszać łopatką.
Obręcze do torcików lub mała tortownicę 16 cm wysmarować masłem i nakładać ciasto. Piec w 180 st około 10-12 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
3.Mus dyniowy:
Puree z dyni zmiksować z płynną galaretką cytrynową. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia po czym przełożyć po 2 łyżki musu na biszkopt i ponownie odstawić do lodówki.
4.Krem czekoladowy:
Serek wyjąć z lodówki, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
5.Do miski przełożyć serek i połączyć go z czekoladą. W pierwszej fazie dać tylko łyżkę płynnej czekolady i dokładnie wymieszać. Pozwoli to uniknąć zwarzenia się serka. Na koniec dodać kawę i dokładnie wymieszać. Nałożyć krem na mus dyniowy i odstawić do stężenia w lodówce. Przed podaniem posypać kawą rozpuszczalną. Smacznego!
Komentarze