Dyniowy biszkopt z galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt dyniowy:

    4 jajka małe
    1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru trzcinowego
    70 g mąki tortowej
    70 g puree z dyni pieczonej

    galaretka dyniowa:

    400 g dyni hokkaido
    1 szklanka soku z pomarańczy
    1 galaretka brzoskwiniowa
    200 ml śmietany 30 %

    krem budyniowy:

    250 g masła
    2 budynie waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    750 ml mleka 3.2%

    110 g herbatników z czekoladą
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Dyniowy biszkopt z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pure z dyni:
    Dynię kroję na kawałki razem ze skórą, pozbawiam nasion, układam na blaszce na papierze i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż będzie miękka. Jak przestygnie miksuję blenderem i przecieram przez sitko.

    Biszkopt dyniowy:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki . Białka ubijam na sztywno dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut.

    Galaretka z dyni:

    Sok z pomarańczy podgrzewam w garnku aż będzie gorący i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzona dodaje do puree dyniowego. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z dynią.

    Krem budyniowy:

    Miękkie masło ucieram na puch. Do garnka wlewam 500 ml mleka, dodaję cukier i zagotowuję. Budynie i żółtka rozrabiam w 250 ml mleka zimnego. Wlewam do gotującego mleka i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z gazu i wierzch budyniu nakrywam folią spożywczą, żeby nie wytworzył się kożuch. Odstawiam do przestygnięcia

    Do masła dodaję po łyżce budyniu i ucieram krem.

    Na biszkopt dyniowy wykładam 1/3 kremu budyniowego, potem wylewam galaretkę dyniową i wstawiam do lodówki aż stężeje. Wykładam połowę kremu budyniowego który został, układam ciastka, i znowu krem budyniowy. Ciasto dekoruję kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Dynia Herbatniki Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować