Czekoladowy tort dyniowy

  • wyświetlono: 1129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny czekoladowy tort z delikatnym kremem dyniowym. Sposób na nietypowe wykorzystanie pękatej królowej jesieni :)

Ola1984
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
5 dużych jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
Krem dyniowy:
400 g pure z dyni
250 g sera mascarpone
330 ml śmietany 30%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
7 łyżek cukru pudru
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady 60%
1 łyżka gorzkiego kakao (do posypania)

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy tort dyniowy

  • 1. Biszkopt: Dno tortownicy (23cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na puszysto, stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie szklista dodawać po jednym żółtku i ubijać. Dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część mąki z kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec biszkopt do suchego patyczka przez ok. 30-35 minut. Biszkopt wyjąć i przestudzić. Lekko ciepły obrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 części.
  • 2. Krem dyniowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i schłodzone pure z dyni. Krótko zmiksować. Żelatynę zahartować łyżką masy, dodać do masy dyniowej. Zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Lekko zastygniętą masą przełożyć blaty i wsmarować brzegi i wierzch tortu. Wstawić do lodówki.
  • 3. Wykończenie: Z papieru do pieczenia wyciąć długi pasek odpowiadający obwodowi tortu oraz jego wysokości. Rozłożyć na blacie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do woreczka strunowego, zrobić niewielkie nacięcie w jednym z rogów. Na przygotowanym arkuszu papieru zrobić czekoladowe wzorki. Arkuszem papieru z wzorkami obłożyć tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady na kilka minut. Delikatnie zdjąć arkusz papieru. Wierzch tortu posypać gorzkim kakao, wykorzystując do dekoracji przygotowany wcześniej szablon.

Porady

Pure z dyni nie powinno być zbytnio wodniste. Można wcześniej przełożyć je na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ilość żelatyny użytej do kremu zależy od konsystencji pure z dyni, jeśli jest rzadsze należy dodać jej więcej, jeśli zwarte należy zmniejszyć jej ilość.
Jeśli wolisz słodszy krem do tortów, możesz dodać więcej cukru pudru, w zależności od upodobań.
Blaty tortu można dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub naparem herbaty z odrobiną alkoholu.

Przepis na pure z dyni: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dyniowe-kopytka-z-pesto-ze-szpinaku-z-chrupiacym-boczkiem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortwarzywaJajkabiszkoptczekoladatortyDesersłodkoścideserymąkaśmietanadla dzieciDyniacukierkakaoprzyjęciamascarponeimprezyuroczystości

Komentarze

Podobne przepisy

tort dyniowy

Dodane przez: annakw

Tort dyniowy

Na gorące popołudnia

Tort czekoladowo-waniliowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort czekoladowo-waniliowy

Tort o którym niejeden z nas marzył...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Doraa

Tort czekoladowy

Lubię przygotowywać torty. Oto...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort czekoladowy

Tort przekładany masą czekoladowa,udekorowany...

tort dyniowy

Dodane przez: czekoladka

Płonący tort dyniowy

Tort jest bardzo sycący, a swoim...

Tort czekoladowy

Dodane przez: agata598

Tort czekoladowy

Doskonały tort dla tych,którzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE