Czekoladowy tort dyniowy

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny czekoladowy tort z delikatnym kremem dyniowym. Sposób na nietypowe wykorzystanie pękatej królowej jesieni :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jajek
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 łyżki gorzkiego kakao
    szczypta soli
    Krem dyniowy:
    400 g pure z dyni
    250 g sera mascarpone
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    7 łyżek cukru pudru
    1 czubata łyżka żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    Dodatkowo:
    100 g gorzkiej czekolady 60%
    1 łyżka gorzkiego kakao (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Jajko

Czekoladowy tort dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Dno tortownicy (23cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąki i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić na puszysto, stopniowo dosypując cukier z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie szklista dodawać po jednym żółtku i ubijać. Dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część mąki z kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec biszkopt do suchego patyczka przez ok. 30-35 minut. Biszkopt wyjąć i przestudzić. Lekko ciepły obrócić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przekroić na 3 części.
  • 2. Krem dyniowy: Żelatynę rozpuścić w 1/3 wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i schłodzone pure z dyni. Krótko zmiksować. Żelatynę zahartować łyżką masy, dodać do masy dyniowej. Zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Lekko zastygniętą masą przełożyć blaty i wsmarować brzegi i wierzch tortu. Wstawić do lodówki.
  • 3. Wykończenie: Z papieru do pieczenia wyciąć długi pasek odpowiadający obwodowi tortu oraz jego wysokości. Rozłożyć na blacie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do woreczka strunowego, zrobić niewielkie nacięcie w jednym z rogów. Na przygotowanym arkuszu papieru zrobić czekoladowe wzorki. Arkuszem papieru z wzorkami obłożyć tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady na kilka minut. Delikatnie zdjąć arkusz papieru. Wierzch tortu posypać gorzkim kakao, wykorzystując do dekoracji przygotowany wcześniej szablon.

Porady

Pure z dyni nie powinno być zbytnio wodniste. Można wcześniej przełożyć je na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ilość żelatyny użytej do kremu zależy od konsystencji pure z dyni, jeśli jest rzadsze należy dodać jej więcej, jeśli zwarte należy zmniejszyć jej ilość. Jeśli wolisz słodszy krem do tortów, możesz dodać więcej cukru pudru, w zależności od upodobań. Blaty tortu można dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub naparem herbaty z odrobiną alkoholu. Przepis na pure z dyni: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/dyniowe-kopytka-z-pesto-ze-szpinaku-z-chrupiacym-boczkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować