Torcik z podwójną niespodzianką w wersji light

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszny i lekki torcik nie tylko z okazji Dnia Babci i Dziadka, serdecznie zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Galaretka z pomarańczy:

    250 ml świeżo wyciśniętego z pomarańczy

    1 łyżeczka agar-agar

    Wkładka chrupiąca:

    55 g margaryny wegańskiej

    20 g kakao

    10 g orkiszu dumachnego

    40 g płatków żytnich

    30 g melasy

    Biszkopt:

    3 jajka

    60 g mąki orkiszowej jasnej

    15 g kakao

    6 łyżek erytrolu

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jogurtowa:

    400 g jogurtu naturalnego

    1 opakowanie galaretki ananasowej bez cukru

    4 łyżki erytrolu

    1 łyżeczka agar-agar

    Dodatkowo:

    200 g kremówki

    1 puszka mleczka kokosowego

    Tortownica 18 cm i 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty

Torcik z podwójną niespodzianką w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretka z pomarańczy :

    Do rondelka przelać sok i zagotować. Następnie dodać agar i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Naczynie o średnicy 10-12 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać galaretkę, zostawić do stężenia.
  • 2. Wkładka chrupiąca:

    Do rondelka przełożyć margarynę, melasę i kakao. Rozpuścić do połączenia składników, zdjąć z ognia i dodać orkisz i płatki. Wymieszać.
    Tortownicę 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać erytrol i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać po 1 żółtku i stale miksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać.
    Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w 180 st około 35-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
  • 4. Masa jogurtowa:

    Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, dodać agar i dokładnie wymieszać. Ostudzić zupełnie. Jogurt naturalny wymieszać z erytrolem i galaretką. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Skladanie:

    Biszkopt zostawić w tortownicy,zrobić dodatkowy " kołnierz " z folii rantowej. Wyłożyć 2 łyżki masy jogurtowej, następnie ułożyć galaretkę z pomarańczy i zalać resztą masy jogurtowej. Następnie ułożyć chrupiącą wkładkę. Wstępnie torcik do lodówki na całą noc.
  • 6. Dekoracja:

    Mleczko kokosowe wstawić do lodówki na dobę przed przygotowaniem tortu.

    Kolejnego dnia oddzielić stałą część od płynnej i ubić na sztywny krem ze śmietaną i erytrolem. Udekorować torcik po wierzchu tworząc piękną koronę. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować