CIASTO KILIMANDŻARO W WERSJI LIGHT

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

No i stało się:) 1000-ny przepis właśnie dodany:) i musiało być coś szczególnego-przepis Siostry Anastazji przerobiony na moje nawyki żywieniowe- nie skromnie powiem najlepsze ciasto z jałbkami jakie jadłam! Zapraszam:) 100 g to tylko 98 kcal

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka
    2 białka
    50 g mąki pszennej
    15 g mąki ziemniaczanej
    15 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4-5 łyżek wody
    10 g ksylitolu

    Masa jabłkowa:

    675 g jabłek- waga bez skórki i gniazd nasiennych
    1 galaretka cytronowa
    300 ml wody

    Masa budyniowa:

    1 budyń waniliowy
    300 ml mleko
    150 ml wody
    500 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    4 łyżeczki żelatyny
    25 g ksylitolu
    3 łyżeczki wody różanej

    Polewa:
    100 ml mleka 1,5%
    25 g ksylitolu
    50 ml wody
    15 g kakao
    1 łyżeczka żelatyny

    Forma 23,5*23,5
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kilimandżaro w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23cldl3 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Następnie przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Dodać wodę i mieszać mikserem na najniższych obrotach.
  • image-04pmbsj 2. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i znów mieszać mikserem do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy o średnicy. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
  • image-1hhi7t9 3. Masa jabłkowa:
    Obrane jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do garnka i zagotować. Gotować aż jabłka się rozgotują. Dodać 2,5 łyżeczki żelatyny i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody. Ostudzić. Dodać do jabłek i całości dokładnie wymieszać. Odstawić do wstępnego stężenia. Gdy to nastąpi, delikatnie wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • image-1l15p42 4. Masa budyniowa:
    Z mleka odlać 50 ml , a resztę przelać do rondelka, razem z wodą. Zagotować. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżeczkę żelatyny. Wymieszać ( uwaga: po 2-3 minutach stwardnieje, ale tak ma być). Gdy płyny w garnku się zagotują, do miseczki z budyniem, wlać chochlę płynu i dobrze całość rozmieszać. Przelać do rondelka i cały czas mieszając zagotować. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masa będzie gęsta ale nie tak jak klasyczny budyń. Jogurt wymieszać z ksylitolem i wodą różaną.
  • image-1l9embl 5. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do masy jogurtowej. Następnie dodawać po łyżce dodawać zimny budyń i całość dokładnie wymieszać. Masę budyniową ostrożnie wylać na masę jabłkową. Odstawić na kolejne 2 godziny.
  • image-0pw72ic 6. Polewa:
    Mleko podzielić na pól. Do jednej połowy dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Ksylitol połączyć z kakao w rondelku. Wlać mleko, wodę i zagotować. Gdy to nastąpi dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa przestanie być płynną a zacznie robić się „galaretowata” wylać na ciasto. Zostawić do całkowitego stężenia. Obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować