Torcik " serduszko " z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oba cukry przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmiksować.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukry i ubijać na sztywną i lśniącą pianę
Następnie dodać po jednym żółtku za każdym razem miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatne wymieszać łyżką.
2.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i wyrównać . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st góra-dół około 25-30 minut w zależności od sprawności piekarnika. Wyjąć, ostudzić. Następnie uwolnić z obręczy,przekroić na pół na dwa blaty. Z każdego blatu wykroić kształt serca, najlepiej zrobić sobie szablon z kartki.
3.Krem:
Wieczór przed wykonaniem tortu zagotować śmietankę z czekoladą. Ostudzić i schłodzić całą noc w lodówce.
Kolejnego dnia ubić wstępnie śmietankę. Dodać skyr i zagestnik do śmietany i ubić na sztywny krem.
4.Galaretka:
Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć 5 minut. Wyjąć torebki i przelać herbatę do rondelka. Zagotować i dodać agar. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia.
5.Składanie:
Na podkładzie ułożyć pierwszy blat ciasta. Nałożyć cienką warstwę kremu. Następnie zrobić wysoki brzeg wokół krawędzi tortu( za pomocą rękawa cukierniczego, nałożyłam dwie warstwy). Na środku rozłożyć odsączone wiśnie i łyżką wlewać galaretkę z herbaty. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie nałożyć krem śmiatanowy i ułożyć drugi biszkopt. Lekko docisnąć. Nałożyć cienką warstwę kremu.
6.Do reszty kremu dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Obsmarować wierzch i boki tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić ozdobny brzeg. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
7.Dekoracja:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przełożyć do woreczka i przygotować czekoladowe serduszka, które przed podaniem ułożyć na torcie.
Komentarze