Torcik " serduszko " z niespodzianką

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Tort idealny na każdą okazję, ale i bez niej:) serdecznie zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka Rozm.M

    3 łyżki mąki

    3 łyżki erytrolu

    3 łyżki cukru

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Barwnik czerwony

    Krem:

    100 g czekolady białej

    400 g śmietany kremówki 30%

    2 śmietan-fix

    150 g serka typu skyr

    Barwnik czerwony

    Galaretka z wiśniami:

    300 ml wrzątku

    3 torebki herbaty wiśniowej

    1 płaska łyżeczka agar-agar

    3-4 łyżki wiśni z kompotu

    Dodatkowo :

    50 g czekolady białej

    Tortownica 18-20 cm
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort śmietanowy

Torcik " serduszko " z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Oba cukry przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i zmiksować.

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na pianę. Następnie stopniowo dodawać cukry i ubijać na sztywną i lśniącą pianę

    Następnie dodać po jednym żółtku za każdym razem miksując na wolnych obrotach. Następnie dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatne wymieszać łyżką.
  • 2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i wyrównać . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st góra-dół około 25-30 minut w zależności od sprawności piekarnika. Wyjąć, ostudzić. Następnie uwolnić z obręczy,przekroić na pół na dwa blaty. Z każdego blatu wykroić kształt serca, najlepiej zrobić sobie szablon z kartki.
  • 3. Krem:

    Wieczór przed wykonaniem tortu zagotować śmietankę z czekoladą. Ostudzić i schłodzić całą noc w lodówce.

    Kolejnego dnia ubić wstępnie śmietankę. Dodać skyr i zagestnik do śmietany i ubić na sztywny krem.
  • 4. Galaretka:

    Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć 5 minut. Wyjąć torebki i przelać herbatę do rondelka. Zagotować i dodać agar. Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia.
  • 5. Składanie:

    Na podkładzie ułożyć pierwszy blat ciasta. Nałożyć cienką warstwę kremu. Następnie zrobić wysoki brzeg wokół krawędzi tortu( za pomocą rękawa cukierniczego, nałożyłam dwie warstwy). Na środku rozłożyć odsączone wiśnie i łyżką wlewać galaretkę z herbaty. Wstawić do lodówki na godzinę.

    Po tym czasie nałożyć krem śmiatanowy i ułożyć drugi biszkopt. Lekko docisnąć. Nałożyć cienką warstwę kremu.
  • 6. Do reszty kremu dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Obsmarować wierzch i boki tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić ozdobny brzeg. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • 7. Dekoracja:

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przełożyć do woreczka i przygotować czekoladowe serduszka, które przed podaniem ułożyć na torcie.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować