Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty, efektowny i przesmaczny torcik. Bez dodatkowego tłuszczu i bez białego cukru. Idealne nie tylko dla osób na diecie, zachęcam:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    4 łyżki erytrolu
    45 g mąki
    10 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    Jabłka:
    500 g jabłek -waga po obraniu i usunięciu gniazd
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka żelatyny
    Krem kokosowy:
    1 puszka mleczka kokosowego
    2 łyżki erytrolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty

Torcik jabłkowo-kokosowy w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo „cukier”, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać. Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem cynamonem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia.
  • uprażyć jabłka 2. Jabłka:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w niedużą kostkę, obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przełożyć do rondla, dodać ze 2-3 łyżki wody i dusić do miękkości. Gdy to nastąpi rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków, ale nie za drobno. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt, gdy wystygną przełożyć do lodówki.
  • ubić mleczko kokosowe 3. Krem kokosowy:
    Na 24 godziny przed przygotowaniem tortu mleczko wstawić do lodówki, aby z płynnego stało się „stałe”. Gdy to nastąpi delikatnie wyjąć z puszki stałą część i ubić ją jak kremówkę z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na jabłka. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
    Przed podaniem posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować