Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik na cieniutkich blatach z ciasta karmelowego i kakaowego przełożony kremem karmelowym. Wierzch ciasta został oblany lśniącą polewą z dodatkiem czarnego kakao oraz ozdobiony kaskadą karmelowo-orzechową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na tort o średnicy 24 cm:

    blaty kakaowe proporcje na 3-4 blaty o średnicy 24 cm:
    ciasto:
    2 jajka
    250 ml mleka zagęszczonego, u mnie domowe
    100 g masła
    4 g proszku do pieczenia
    170 g mąki pszennej typ 405
    20 g kakao czarnego
    20 g kakao ciemnego
    30 g skrobi kukurydzianej

    blaty karmelowe proporcje na 3-4 blaty o średnicy 24 cm:
    ciasto:
    2 jajka
    200 g zagęszczonego mleka
    170 g mąki pszennej typ 405
    30 g skrobi kukurydzianej
    3 g proszku do pieczenia
    150 g roztopionego masła
    160 g ostudzonego karmelu (składniki na karmel: 50 g cukru, 100 ml mleka, 10 g masła, 3-4 łyżki zimnej wody)

    krem karmelowy:
    ***składniki na budyń karmelowy do kremu
    szklanka cukru
    100 ml wody
    50 g masła
    800 ml gorącego mleka
    200 ml zimnego mleka
    80 g skrobi kukurydzianej

    600 g masła

    polewa kakaowa (link w poradach)

    kaskada orzechowo-karmelowa
    250-300 g orzechów laskowych
    szklanka cukru
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik z orzechowo-karmelową dekoracją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie arkuszy:
    Na papierze do pieczenia rysujemy koła o średnicy 24 cm.
  • 2. Ciasto kakaowe:
    W misce mieszamy mąkę, skrobię, kakao ciemnie i czarne oraz proszek do pieczenia.

    Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

    Rózgą rozbijamy jajka. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone.
    Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą.

    Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Papier kładziemy szkicem koła bezpośrednio na blachę do pieczenia, aby szkic nie miał kontaktu z ciastem.

    Na papierze rozsmarowujemy porcję ciasta na grubość 3-4 mm i kształtujemy koło o średnicy 24 cm.

    Każdy spód ciasta pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C. Ciasto sprawdzamy lekko dotykając palcem. Jeśli się nie przylepia do palca oznacza to że jest upieczone.

    Upieczone spody przycinamy za pomocą obręczy, aby otrzymać równej wielkości koła.
  • 3. Ciasto karmelowe:

    Przygotowanie karmelu. Cukier wsypujemy do rondelka o grubym dnie. Do cukru dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody. Gotujemy, do momentu uzyskania złoto-brązowego karmelu.

    W drugim rondelku podgrzewamy mleko.

    Do karmelu dodajemy ostrożnie masło. Mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorące mleko. Uwaga karmel będzie się pienił. Mieszamy, aż karmel połączy się z mlekiem. Studzimy.
    W misce mieszamy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia.

    Masło roztapiamy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

    Rózgą rozbijamy jajka z karmelem. Jajka muszą zostać tylko rozkłócone.
    Następnie dodajemy zagęszczone mleko ciągle mieszając rózgą. Następnie dodajemy ledwie ciepłe masło. Mieszamy rózgą.

    Do płynnych składników dodajemy stopniowo składniki suche. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Papier kładziemy szkicem koła bezpośrednio na blachę do pieczenia, aby szkic nie miał kontaktu z ciastem.

    Na papierze rozsmarowujemy porcję ciasta na grubość 3-4 mm i kształtujemy koło o średnicy 24 cm.

    Każdy spód ciasta pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200°C. Ciasto sprawdzamy lekko dotykając palcem. Jeśli się nie przylepia do palca oznacza to że jest upieczone.

    Upieczone spody przycinamy za pomocą obręczy, aby otrzymać równej wielkości koła.
  • karmel 4. Krem karmelowy:
    ***przygotowanie budyniu karmelowego:
    Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Dzięki dodatkowi wody karmel będzie gotował się dłużej, ale dzięki czemu łatwiej uzyskać idealny smak i kolor.
    Cukier gotujemy do momentu uzyskania złoto-brązowego karmelu.
    W momencie uzyskania karmelu, wyłączamy ogień.

    Do gorącego karmelu dodajemy 50 g masła i ostrożnie mieszamy. Uwaga karmel będzie się pienił. Następnie stopniowo i bardzo ostrożnie dolewamy gorące mleko. UWAGA: mleko wlewamy stopniowo na 3-4 razy, żeby nie wykipiało, ponieważ karmel jest bardzo gorący i może kipieć jeśli na raz wlejemy za dużą porcję mleka.
    Karmel mieszamy z mlekiem.
    Karmel z mlekiem ponownie doprowadzamy do zagotowania.

    W zimnym mleku rozpuszczamy skrobię kukurydzianą, wlewamy ją do mleka z karmelem. Gotujemy do powstania budyniu. Budyń studzimy.

    ***wykonanie kremu:
    W dzieży robota kuchennego ucieramy masło. Do utartego masła stopniowo dodajemy ostudzony budyń i ucieramy do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  • tort 5. Składanie tortu:
    Tort najlepiej składać w rancie wyłożonym folią do rantów. Na dno wykładamy ciemny blat ciasta, a następnie warstwę kremu, blat karmelowy i tak do wykończenia składników.

    Tort odstawiamy minimum na 2-3 godziny do lodówki, żeby zastygł.
  • orzechy 6. W czasie, gdy tort zastyga, wykonujemy dekorację do tortu.
    Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy wodę.
    Cukier gotujemy do momentu uzyskania złoto-brązowego karmelu.
    W momencie uzyskania karmelu, wyłączamy ogień.

    Orzechy nabijamy na wykałaczki i ostrożnie zanurzamy w gorącym karmelu.
  • orzechy 7. Karmel ściekając z orzechów powoli zastyga tworząc karmelowe sople. Aby ułatwić sobie pracę wbijałam orzechy w grejpfruty, żeby karmel dobrze zastygł.
  • tort 8. Tort wyjmujemy z rantu. Wierzch wykańczamy polewą kakaową. Odstawiamy na 15-30 minut, żeby polewa lekko zastygła. Na polewie układamy karmelową dekorację.

Porady

Dekorację karmelową najlepiej układać maksymalnie 2 godziny przed planowanym podaniem tortu, gdyż w wilgoć powoduje, że karmel będzie się topił na torcie. Przepis na polewę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lsniaca-polewa-z-czarnego-kakao

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Torcik orzechowo-jabłkowy

To może cię zainteresować