Pyszny tort ze świąteczną dekoracją

  • wyświetlono: 2599 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Czekoladowy tort z pianką cappuccino, wkładką kukułkową i pianką śmietankową. Do dekoracji użyłam różnych ciasteczek, dekorowanych pierniczków, różnych posypek, świeżej żurawiny.

kada
  • 25 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
5 jaj
3/4 szkl cukru
3/4 szkl maki
1/4 szkl kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappuccino:
4 łyżki cappucino
330 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki cukru pudru

Masa kukułkowa:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 czekolady gorzkie
1 czekolada mleczna
1/3 szkl wódki

Pianka śmietankowa:
330 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru waniliowego

Tynk:
250 g masła
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Polewa:
2,5 łyżki masła
2,5 łyżki kakao
2,5 łyżki śmietany
2,5 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
Ponadto:
ok 15 szt biszkoptów okrągłych
napar kawowy ok 1/2 szkl
3 łyżki wiórek kokosowych
Do dekoracji:
dekorowane pierniczki
oreo
żurawina
beziki
różne ciastka
różne świąteczne posypki

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszny tort ze świąteczną dekoracją

  • 1. Pieczemy biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy, aż będzie niewyczuwalny. Dodajemy żółtka, chwilę razem ubijamy, pod koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy do suchego patyczka ok 40 min w temperaturze 180 st. Przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Zalewamy kawę ok 1/2 szkl wrzątku. Studzimy. Ubijamy kremówkę z pudrem, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Wykładamy masę na jeden biszkoptowy krążek. Układamy biszkopciki namoczone w kawie. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • 3. Rozpuszczamy kawę w ½ szklanki wrzącej wody. Przelewamy do rondelka, dodajemy połamane czekolady. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec wlewamy alkohol, mieszamy. Studzimy. Gęstą masę wykładamy na biszkopciki. Przykrywamy krążkiem biszkopta, który nasączamy nalewką orzechową lub inną ulubioną.
  • 4. Ubijamy kremówkę z pudrem, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Wykładamy piankę na biszkopt i przykrywamy ostatnim krążkiem. Chłodzimy.
  • 5. Ucieramy masło na puch. Cienkim strumieniem wlewamy mleko skondensowane. Ucieramy na puszystą masę. Smarujemy masą boki i wierzch tortu. Posypujemy boki kokosem. Chłodzimy.
  • 6. W rondelku podgrzewamy masło, cukier, kakao i śmietanę. Dodajemy żelatynę napęczniałą wcześniej w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszamy do połączenia. Przestudzoną polewamy tort, robiąc zacieki po bokach.
  • 7. Dekorujemy tort według uznania: różnymi ciastkami, słodyczami, posypkami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladowycappuccinoświątecznymasa kukułkowadrip cake

Komentarze

Podobne przepisy

Kłoda bożonarodzeniowa

Dodane przez: fiveoclock

Świąteczny tort Kłoda Buche de Noel

Tort świąteczny wyglądem przypominający...

Marcepanowy tort świąteczny 1

Dodane przez: Elisa

Marcepanowy tort świąteczny

Do świątecznej kawy idealny.

Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku i dekoracją

Dodane przez: Babcia Tereska

Tort w masie plastycznej z mlekiem w proszku...

Tort z biszkoptem i dwoma kremami,...

Tort świąteczny z zielonymi cukrowymi choinkami

Dodane przez: ewaeu

Tort świąteczny z zielonymi cukrowymi choinkami

Na Boże Narodzenie, oprócz innych...

Ciasto poświąteczne

Dodane przez: ewaeu

Ciasto poświąteczne ... ze świątecznych pierniczków

Po świętach zostają czasami pierniczki...

tort

Dodane przez: klaudia1984

Tort świąteczny

Tort świąteczny z kremem z mascarpone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE