Torcik z musem truskawkowym i mniszkiem

0 (0 ocen)

Tytuł troszkę przekłamany, bo dodałam mniszka ale w postaci miodku( jak zrobić pokazałam tutaj, a że jeszcze się pokazuje, to może zachęcę kogoś do przygotowania kilku partii:)Potrzebne będą dwie tortownice- 21 i 27 cm średnicy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto kakaowe:
    4 większe jajka
    140 g mąki pszennej
    2 łyżki ciemnego kakao
    190 g cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus truskawkowy

    500g truskawek
    3 łyżki miodku z mniszka ( można dodać zwykły lub cukier do smaku)
    sok z 1/2 małej cytryny
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa jogurtowa

    940g jogurtu naturalnego
    4 kopiate łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki mleka
    tabliczka białej czekolady
    3 łyżki miodku z mniszka

    Dodatkowo:
    4-5 łyżek dżemu truskawkowego
    truskawki do dekoracji
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z musem truskawkowym i mniszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.
    Oddzielam białka od żółtek, mąkę łączę z proszkiem i kakao- przesiewam.
    Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier i chwilę jeszcze ucieram na wysokich obrotach.
    Zmniejszam obroty i dodaję po jednym żółtku, ucieram.
    Teraz już wyłączam mikser i stopniowo dodaję mąkę i mieszam szpatułką lub dużą drewnianą łyżką.
    Ciasto przelewam do dużej tortownicy, i piekę w temp 175-180 st przez 30-35 minut ( do suchego patyczka)
    Studzę, ściągam papier do pieczenia i tą stronę uważam jako górę ciasta ( obracam ciasto )
    Smaruję cienko dżemem, szczególnie dokładnie przy brzegach

    Mus truskawkowy:
    Mniejszą tortownicę wykładam folią spożywczą.
    Truskawki myję, osuszam i usuwam szypułki.
    Zalewam w garnku szklanką wody i gotuję przez 20 minut- studzę.
    Jeżeli będziecie używać cukru to można go dodać do gotowania.
    Żelatynę zalewam 1/4 wody i odstawiam do napęcznienia- zagotowuję i studzę.
    Truskawki miksuję, dodaję miód, sok z cytryny i żelatynę.
    Przelewam do tortownicy i wstawiam do lodówki na minimum 2 h.

Porady

Mus truskawkowy można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować