Torcik z musem truskawkowym bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy osączamy dokładnie, usuwamy szypułki i miksujemy z drobnym cukrem na gładki mus.
Żelatynę zalewamy 1/4 szkl. zimnej wody,a gdy napęcznieje wstawiamy do naczynia z gorącą wodą aż się rozpuści,od czasu do czasu mieszamy.Po rozpuszczeniu studzimy.
2.Tortownicę wyścielamy folią spożywczą lub aluminiową i na dnie układamy warstwę biszkoptów.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy cukier puder i łączymy z serkiem.
3.Połowę żelatyny dodajemy do musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, resztę łączymy z ubitą śmietanką.
4.1/3 musu truskawkowego dodajemy do masy śmietankowej delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopty, nie wyrównując powierzchni, pomiędzy nierówności wlewamy kilka łyżek musu z truskawek.Można przemieszać masę z musem za pomocą widelca.
Na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów i przykrywamy resztą masy śmietanowej.
5.Na wierzch ciasta wylewamy resztę musu truskawkowego i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Porady
Ilość cukru dodanego do truskawek można zwiększyć jeśli mus jest za kwaśny
Komentarze