Torcik z musem truskawkowym bez pieczenia

4.5 (171 ocen)

Szybki torcik z musem truskawkowym, zrobimy go w kilka chwil

Składniki:

  • Tortownica 20-22 cm
    24 szt. okrągłych biszkoptów
    250 g serka mascarpone
    330 g śmietanki 30%
    600 g truskawek
    4-5 łyżek drobnego cukru
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Mus Musy Bita śmietana

Torcik z musem truskawkowym bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy osączamy dokładnie, usuwamy szypułki i miksujemy z drobnym cukrem na gładki mus.
    Żelatynę zalewamy 1/4 szkl. zimnej wody,a gdy napęcznieje wstawiamy do naczynia z gorącą wodą aż się rozpuści,od czasu do czasu mieszamy.Po rozpuszczeniu studzimy.
  • 2. Tortownicę wyścielamy folią spożywczą lub aluminiową i na dnie układamy warstwę biszkoptów.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy cukier puder i łączymy z serkiem.
  • 3. Połowę żelatyny dodajemy do musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, resztę łączymy z ubitą śmietanką.
  • 4. 1/3 musu truskawkowego dodajemy do masy śmietankowej delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopty, nie wyrównując powierzchni, pomiędzy nierówności wlewamy kilka łyżek musu z truskawek.Można przemieszać masę z musem za pomocą widelca.
    Na wierzchu układamy drugą warstwę biszkoptów i przykrywamy resztą masy śmietanowej.
  • 5. Na wierzch ciasta wylewamy resztę musu truskawkowego i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

Ilość cukru dodanego do truskawek można zwiększyć jeśli mus jest za kwaśny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Serek Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować