Torcik waniliowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Ubijać około 10 minut. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia
przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy cały czas mieszając. Wlać do tortownicy i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Poncz: truskawki i cukier zmiksować w blenderze.
Krem: Masło wkładamy do miski. Mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochę przesiany cukier puder, śmietan fix i cukier waniliowy. Żółtka roztrzepać widelcem i po troszkę dodawać do masy cały czas ubijając.
Biszkopt przekroić na trzy krążki.
Pierwszy krążek posmarować dżemem i na to rozsmarować krem.
Drugi krążek posmarować ponczem truskawkowym i na to rozsmarować krem.
Trzeci krążek posmarować ponczem truskawkowym i na to rozsmarować krem.
Boki posmarować cienko resztą kremu
Udekorować owocami. Można również użyć płatków migdałowych, wiórki kokosowe.
Komentarze