Torcik waniliowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Torcik zrobiłam mojej mamie na urodziny

Składniki:

  • Biszkopt- tortownica 28 cm:
    6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na poncz:
    200 g truskawek
    2 łyżki cukru

    Składniki na masę:
    250 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    2 opakowania śmietan fixu
    torebka cukru waniliowego
    3 żółtka

    1 słoik dżemu- ja użyłam z czarnej porzeczki
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik waniliowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Ubijać około 10 minut. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia
    przesiać przez sito. Dodawać delikatnie do masy cały czas mieszając. Wlać do tortownicy i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

    Poncz: truskawki i cukier zmiksować w blenderze.

    Krem: Masło wkładamy do miski. Mikserem ubijamy je na puszysty krem, dodając po trochę przesiany cukier puder, śmietan fix i cukier waniliowy. Żółtka roztrzepać widelcem i po troszkę dodawać do masy cały czas ubijając.

    Biszkopt przekroić na trzy krążki.
    Pierwszy krążek posmarować dżemem i na to rozsmarować krem.
    Drugi krążek posmarować ponczem truskawkowym i na to rozsmarować krem.
    Trzeci krążek posmarować ponczem truskawkowym i na to rozsmarować krem.
    Boki posmarować cienko resztą kremu
    Udekorować owocami. Można również użyć płatków migdałowych, wiórki kokosowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować