Babeczki z truskawkowym musem

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto, orzeźwiająca masa owocowa i delikatny krem- to wszystko sprawia, że deser smakuje pysznie!
Babeczki można też udekorować bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi itp. Wszystko zależy od naszego pomysłu:).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk
    Ciasto:
    - 220 g mąki,
    - 1 żółtko,
    - 1 jajko,
    - 3 łyżki cukru pudru,
    - 12 dag masła,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Ewentualnie 1 łyżka wody

    Dodatkowo:
    • tłuszcz do posmarowania foremek (u mnie rozpuszczona margaryna)
    Mus truskawkowy:
    • 1 kg truskawek,
    • 2 galaretki truskawkowe,
    • cukier do smaku (niekoniecznie),
    Wykończenie:
    • 150 gram serka mascarpone,
    • 150 ml śmietanki 36%,
    • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
    • kakao do posypania,
    • świeże owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Galaretki

Babeczki z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy je energicznie. Ewentualnie dokładamy wodę.
    Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy koła i wykładamy nimi środki foremek (dno i boki).
  • studzenie 2. Kruche spody pod babeczki pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy z foremek i studzimy.
    Między czasie przygotowujemy mus truskawkowy.
  • dodanie galaretki 3. MUS: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Uzyskamy mus (u mnie litr) owocowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy owoce się zagotują dodajemy galaretki. Całość dokładnie mieszamy by galaretki się rozpuściły. Ewentualnie słodzimy do smaku. Masę zdejmujemy i studzimy.
    Tężejącym musem napełniamy upieczone babeczki. Odkładamy je do chłodu by zastygły.
  • dekorowanie 4. DEKORACJA: Schłodzoną śmietankę i serek łączymy ze sobą i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier do smaku.
    Krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim zastygnięte babeczki. Ponownie schładzamy je około 30 minut.
    Przed podaniem oprószamy kakao i dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować