Kruche ciasto, orzeźwiająca masa owocowa i delikatny krem- to wszystko sprawia, że deser smakuje pysznie!
Babeczki można też udekorować bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi itp. Wszystko zależy od naszego pomysłu:).
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na około 12 sztuk
Ciasto:
- 220 g mąki,
- 1 żółtko,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 12 dag masła,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Ewentualnie 1 łyżka wody
Dodatkowo:
• tłuszcz do posmarowania foremek (u mnie rozpuszczona margaryna)
Mus truskawkowy:
• 1 kg truskawek,
• 2 galaretki truskawkowe,
• cukier do smaku (niekoniecznie),
Wykończenie:
• 150 gram serka mascarpone,
• 150 ml śmietanki 36%,
• 2 płaskie łyżki cukru pudru,
• kakao do posypania,
• świeże owoce do dekoracji
Babeczki z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta . Zagniatamy je energicznie. Ewentualnie dokładamy wodę.
Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy koła i wykładamy nimi środki foremek (dno i boki).
2.Kruche spody pod babeczki pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy z foremek i studzimy.
Między czasie przygotowujemy mus truskawkowy.
3.MUS: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Uzyskamy mus (u mnie litr) owocowy przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy owoce się zagotują dodajemy galaretki. Całość dokładnie mieszamy by galaretki się rozpuściły. Ewentualnie słodzimy do smaku. Masę zdejmujemy i studzimy.
Tężejącym musem napełniamy upieczone babeczki. Odkładamy je do chłodu by zastygły.
4.DEKORACJA: Schłodzoną śmietankę i serek łączymy ze sobą i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier do smaku.
Krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim zastygnięte babeczki. Ponownie schładzamy je około 30 minut.
Przed podaniem oprószamy kakao i dekorujemy połówkami truskawek. Podajemy.
Komentarze