I stało się! Mój 1300 przepis!:) a jaki przepis jest najbardziej godny takiego "numeru"? Tort oczywiście. Serdecznie polecam i zapraszam. Tort jest stabilny, ładny i naprawdę smaczny!
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt :
3 jajka
3 łyżki mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Różowy barwnik
Żelka:
330 g owoców pigwy( waga po obraniu i odpestkowaniu)
500 ml soku jabłkowego
3 łyżeczki żelatyny
Ewentualnie cukier
Krem śmietanowy:
330 g śmietany 30%
540 g serka homogenizowanego truskawkowego
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Wiórki z opłatka
Gorzka czekolada
Torcik z kremem śmietanowym i żelką pigwowo- jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelka:
Żelkę najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.
Do rondelka przełożyć pokrojone owoce pigwy. Zalać sokiem i zagotować. Gotować do miękkości. W razie konieczności dodać odrobinę wody. W międzyczasie żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody.
Pigwę zmiksować na gładko. Do gorącego musu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do formy w której będzie robiony tort. U mnie silikonowa forma serce. Zostawić do ostygnięcia,następnie przełożyć na całą noc do lodówki.
2.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę i mieszać łyżką do połączenia się składników. 2 łyżki ciasta odłożyć, a resztę ciasta przełożyć do formy.Do odłożonego ciasta dodać barwnik,wymieszać i nakładać kleksami na jasny biszkopt. Zrobić esy-floresy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Ostudzić i rozkroić na pół.
3.Krem śmietanowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody,zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać serek i dokładnie połączyć. Następnie cienką strużką dodawać Zelatyne i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek.
4.Składanie tortu:
Na paterze ułożyć pierwszy biszkopt. Wyłożyć na niego połowę kremu. Następnie ostrożnie, ale sprawnie wyłożyć żelkę owocowa. Kolejna warstwa to biszkopt. Na którym rozsmarować krem,zostawiając część do udekorowania. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem udekorować resztą śmietany,wiórkami z opłatka i startą czekoladą.
Smacznego !
Komentarze