Sernik pigwowo-pomarańczowy

  • wyświetlono: 522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten sernik upiekłam pierwszy raz i zapewne nie ostatni. Dodatek pigwy jest lepszy niż skórka z cytryny i warto było się skusić na takie połączenie.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

ciasto:
120g masła 82%
1 jajko
1 żółtko
2 szklanki mąki +czasami jeszcze 0,5 szklanki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru pudru

masa serowa:
0,5 kg sera na sernik
2 jajka + białko które pozostaje od ciasta
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
50 gram kandyzowanej skórki pigwy
50g kandyzowanej skórki pomarańczy
50 ml soku lub nalewki z pigwy
1 budyń waniliowy lub śmietankowy

wymiar ceramicznej formy 29cm

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik pigwowo-pomarańczowy

  • ciasto1. Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy.
  • ciasto2. Sprawdzamy przykładając naszą formę na ciasto czy nam wystarczy rozwałkowanego ciasta.
  • forma3. Ciasto kładziemy do ceramicznej formy wysmarowanej tłuszczem. Dociskamy boki i dno ciastem, a nadmiar na rantach ścinam dociskając wałkiem o rant. Nakłuwam ciasto w formie widelcem i wstawiam do lodówki. Pozostałe ciasto pozostaw do dekoracji na wierzch sernika.
  • sernik4. W tym samym czasie ubijam jajka z cukrem dodając miękka margarynę. Następnie dodaję ser i budyń w proszku delikatnie mieszając wlewam nalewkę lub sok z pigwy.
  • masa serowa5. Do gotowej masy serowej dodaj skórki z pigwy i pomarańczy.
  • Masa serowa6. Wylej masę serową na schłodzone ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut i wyjmuję sernik aby połozyć ozdobne paski na serniku.
  • sernik7. Następnie rozwałkuj pozostałą cześć ciasta i potnij je na paseczki. Połóż paski tworząc krateczkę na gorącym serniku i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.

Porady

Ja do zrobienia dekoracji użyłam specjalnego wałka, który robi ozdobna krateczkę, ale spokojnie można użyć pasków lub wyciąć z foremek od ciasta np. serduszka i położyć na wierzch sernika.

Ja do sernika użyłam skórki kandyzowanej po nalewce z pigwy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartasertania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiCiastotwarógurodzinysernikWielkanocświętaboże narodzeniedo kawyDekoracjaskórka pomarańczowapigwadla gościowocimieninysernik z owocamiprzepis_miesiąca1000ser na sernikisernik pigwowyciasto z pigwą

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto pigwowe

Dodane przez: ewaeu

Ciasto pigwowe

Pigwa pięknie pachnie i fajnie...

Sernik pomarańczowy

Dodane przez: marzena86kb

Sernik pomarańczowy

Dla wielbicieli pomarańczy.

Sernik pomarańczowy bez pieczenia

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Sernik pomarańczowy (bez pieczenia)

Gdy za oknem coraz zimniej, warto...

Sernik kokosowy z żelką pomarańczową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik kokosowy z żelką pomarańczową

Sernik jest niebiańsko pyszny!...

sernik z musem czekoladowym

Dodane przez: lucyna19

Pomarańczowy sernik z musem czekoladowym

Sernik to moje ulubione ciasto...

Pomarańczowy sernik na wielkanoc1

Dodane przez: Elisa

Pomarańczowy sernik na wielkanoc

Polecam zrobić na niedzielny podwieczorek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE