Torcik jesienny z żelką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
W miseczce wymieszać cukier z erytrolem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce mieszanki cukrów i stale ubijać. Następnie dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem,wymieszać. Dodać zurawine i wymieszać do połączenia składników. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm. Jeden kawałek będzie składać się z dwóch elementów.
2.Żelka:
Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Zmiksować blenderem na gładko. Przelać do rondelka, dodać erytrol I wodę. Zagotować. Gotować tak długo aż Śliwki zmienią kolor na czerwony. W międzyczasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Śliwki zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i przelać do kwadratowego pudełka ( wcześniej wyłożyć do folią spożywczą).
3.Jabłka:
Jabłka umyć, osuszyć I obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, skropić sokiem z cytryny i dodać erytrol. Dusić aż będą miękkie. Zdjąć z ognia dodać galaretka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
4.Masa śmietanowa:
Śmietanę 12% wyłożyć na sito ( wcześniej wyłożyć go ręcznikiem papierowymi),postawić na misce i wstawić do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia kremówkę ubić z erytrolem i położyć z odsączoną kwaśną śmietaną( można dodać ekstrakt waniliowy).
5.Składanie torta:
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim kawałkiem. Dać 2 łyżki masy śmietanowej, rozsmarować ją. Ułożyć żelkę i dać resztę masy śmietanowej (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni biszkopt i rozsmarować resztę śmietany. Udekorować kakao i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego.
Komentarze