Torcik jesienny z żelką śliwkową

3.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Torcik na powitanie jesieni. Pracy trochę przy nim jest, ale i smak i wygląd wszystko wynagradza, zapraszam:)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    4 łyżki erytrolu

    4 łyżki cukru

    100 g mąki

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    40 g suszonej żurawiny

    Żelka:

    400 g śliwek ( waga bez pestek)

    1 łyżka erytrolu

    2 łyżeczki żelatyny

    1/2 szklanki wody


    Jabłka:

    400 g jabłek

    2 łyżki erytrolu

    1 łyżeczka galaretki cytrynowej bez cukru

    Masa śmietanowa:

    400 g śmietany 12%

    500 g śmietany kremówki

    2 łyżki erytrolu
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort z kremem

Torcik jesienny z żelką śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    W miseczce wymieszać cukier z erytrolem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce mieszanki cukrów i stale ubijać. Następnie dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem,wymieszać. Dodać zurawine i wymieszać do połączenia składników. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić na 3 kwadraty o boku 18 cm. Jeden kawałek będzie składać się z dwóch elementów.
  • 2. Żelka:

    Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Zmiksować blenderem na gładko. Przelać do rondelka, dodać erytrol I wodę. Zagotować. Gotować tak długo aż Śliwki zmienią kolor na czerwony. W międzyczasie żelatynę namoczyć w odrobinie wody. Śliwki zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i przelać do kwadratowego pudełka ( wcześniej wyłożyć do folią spożywczą).
  • 3. Jabłka:

    Jabłka umyć, osuszyć I obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, skropić sokiem z cytryny i dodać erytrol. Dusić aż będą miękkie. Zdjąć z ognia dodać galaretka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Masa śmietanowa:

    Śmietanę 12% wyłożyć na sito ( wcześniej wyłożyć go ręcznikiem papierowymi),postawić na misce i wstawić do lodówki na całą noc.

    Kolejnego dnia kremówkę ubić z erytrolem i położyć z odsączoną kwaśną śmietaną( można dodać ekstrakt waniliowy).
  • 5. Składanie torta:

    Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim kawałkiem. Dać 2 łyżki masy śmietanowej, rozsmarować ją. Ułożyć żelkę i dać resztę masy śmietanowej (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Położyć ostatni biszkopt i rozsmarować resztę śmietany. Udekorować kakao i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Śliwki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować