Torcik z kremem ryżowym

4.5 (199 ocen)

Tort waniliowy z dżemem truskawkowym i kremem budyniowym z dodatkiem ryżu.

Składniki:

  • Ciasto:
    7 płaskich łyżek mąki pszennej
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    5 łyżek oleju
    6 łyżek mleka
    4 łyżki śmietany 18%
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    1 i 2/3 szklanki mleka
    8 czubatych łyżek ryżu ugotowanego na sypko
    5 łyżek cukru
    1 żółtko
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    275 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    300 g dżemu truskawkowego
    1 łyżka maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo - waniliowym
    margaryna do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Torcik z kremem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik z kremem ryżowym 1. Składniki przeznaczone na ciasto utrzeć. Okrągłą formę (średnica dna - 23 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą, następnie wlać przygotowane ciasto.
  • Torcik z kremem ryżowym 2. Piec 25 min (200 st. C). Ciasto wystudzić.
  • Torcik z kremem ryżowym 3. Upieczony placek posmarować równomiernie dżemem.
  • Torcik z kremem ryżowym 4. Przygotować krem - w garnku wymieszać 1 szkalnkę mleka, ryż i cukier, zagotować. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać 2/3 szklanki mleka, żółtko i proszek budyniowy - wlać do gotującej się zawartości garnka i, mieszając, ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodać wystudzony budyń, stale ucierając. Przygotowany krem (jeśli jest za rzadki, wstępnie schłodzić w lodówce) rozsmarować na dżemie.
  • Torcik z kremem ryżowym 5. Całość posypać maczkiem dekoracyjnym.
    Tort przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa Posypka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować