Tort waniliowy z dżemem truskawkowym i kremem budyniowym z dodatkiem ryżu.
Składniki:
Ciasto:
7 płaskich łyżek mąki pszennej
1 jajko
5 łyżek cukru
5 łyżek oleju
6 łyżek mleka
4 łyżki śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
8 czubatych łyżek ryżu ugotowanego na sypko
5 łyżek cukru
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
275 g miękkiego masła
Dodatkowo:
300 g dżemu truskawkowego
1 łyżka maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo - waniliowym
margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
4.Przygotować krem - w garnku wymieszać 1 szkalnkę mleka, ryż i cukier, zagotować. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać 2/3 szklanki mleka, żółtko i proszek budyniowy - wlać do gotującej się zawartości garnka i, mieszając, ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodać wystudzony budyń, stale ucierając. Przygotowany krem (jeśli jest za rzadki, wstępnie schłodzić w lodówce) rozsmarować na dżemie.
5.Całość posypać maczkiem dekoracyjnym.
Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze