Torcik marchewkowy z kremem mascarpone

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne, jesienne ciasto, które swoim smakiem zadowoli niejednego łasucha :)

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe: 5 jaj
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    1,5 szklanki marchewki startej na małym oczku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    50g suszonej żurawiny

    masa serowa: 50 dag serka waniliowego
    250g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    op.żelatyny fix deserowej dr.Oetcera (60g)

    dodatkowo: 50g płatków migdałowych
    listki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik marchewkowy z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Połączyć na przemian z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać oprószoną mąką żurawinę i startą marchewkę (łyżkę odłożyć). Wymieszać. Ciasto przelać do foremki (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. Wystudzić. Serek waniliowy zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Dodać przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Połączyć, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 2. .Ostudzony biszkopt marchewkowy przekroić wzdłuż na pół. Dolną część posmarować masą serową i przykryć drugim plackiem. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki ciasta. Boki udekorować płatkami migdałowymi, a wierzch rozetkami, pozostała tartą marchewką i czekoladowymi listkami. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. a najlepiej całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować