Torcik marchewkowy z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Połączyć na przemian z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać oprószoną mąką żurawinę i startą marchewkę (łyżkę odłożyć). Wymieszać. Ciasto przelać do foremki (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. Wystudzić. Serek waniliowy zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Dodać przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Połączyć, odstawić do lekkiego stężenia.
2..Ostudzony biszkopt marchewkowy przekroić wzdłuż na pół. Dolną część posmarować masą serową i przykryć drugim plackiem. Pozostałą masą posmarować wierzch i boki ciasta. Boki udekorować płatkami migdałowymi, a wierzch rozetkami, pozostała tartą marchewką i czekoladowymi listkami. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. a najlepiej całą noc. Smacznego!
Komentarze