Torcik śmietankowo-serowy na biszkoptach z winną nutą

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki torcik bez pieczenia z kremem ze śmietanki i mascarpone. Dodatek odrobiny czerwonego wina "podkręca" smak, a dekoracja ze świeżych owoców nadaje torcikowi dodatkowej lekkości. Doskonały na urodzinowy czy imieninowy poczęstunek.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone
    200 ml śmietanki 36%
    200 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    ok. 100 g okrągłych biszkoptów
    ok. 1/2 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
    po 8 dorodnych malin i borówek
    listki melisy lub mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Wina

Torcik śmietankowo-serowy na biszkoptach z winną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone śmietanki i mascarpone ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywny krem (początkowo na najniższych obrotach miksera, później na coraz wyższych). 1/3 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i odkładamy do lodówki.
  • 2. Do przygotowania torciku potrzebny będzie zapinany rant od tortownicy o średnicy 18 cm. Rant zapinamy i ustawiamy na paterze lub dużym płaskim talerzu. Na spodzie układamy warstwę biszkoptów, które na krótko zamaczamy w winie. Na biszkopty wykładamy ok. 2/3 pozostawionego kremu, a na nim układamy drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w winie. Wykładamy resztę kremu i wyrównujemy powierzchnię.
  • 3. Torcik odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężał. Przed podaniem zdejmujemy obręcz, a torcik dekorujemy pozostawionym kremem, malinami, borówkami i listkami melisy lub mięty.

Porady

Wino można zastąpić czerwonym sokiem owocowym. Do dekoracji można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować