Torcik serowy z musem truskawkowym

  • wyświetlono: 132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny truskawkowy torcik z czekoladową nutą.

Składniki

Krążek biszkoptowo kokosowy:
4 jajka,
20 dag cukru,
1 łyżka mąki kartoflanej,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowania cukru waniliowego,
ok 10 dag kokosu,
Masa serowa:
0,5 kg sera do serników,
1 galaretka agrestowa,
1 łyżeczka żelatyny,
Mus truskawkowy:
0,5 kg truskawek,
1-2 łyżki cukru waniliowego,
1 galaretka truskawkowa,
1 łyżeczka żelatyny,
Polewa czekoladowa:
ok 70 g czekolady gorzkiej,
ok 1 łyżki oleju,
ok 1 łyżki mleka,
1-2 łyżki cukru waniliowego,
1 łyżka żelatyny,
troszkę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny,
oraz do dekoracji:
kilka truskawek,
1-2 łyżki kokosu,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik serowy z musem truskawkowym

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku i dokładnie mieszamy.
    Kokos połączyć z mąka oraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać do masy, następnie dodać ocet i sok z cytryny, wszystko lekko wymieszać. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 °C( Na rumiano)
    Po ostudzeniu krążek przecinamy na pół. Jedną częścią wykładamy miskę.
    Przygotowujemy masę serową. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w ok 100 ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do sera, wszystko miksujemy na gładką masę. Gdy nasza masa zacznie lekko tężeć wylewamy ją na biszkopt w misce.
    Przygotowujemy mus. Truskawki miksujemy razem z cukrem waniliowym.
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy tak jak wcześniej w ok 100 ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do truskawek, wszystko miksujemy. Gdy nasz mus zacznie lekko tężeć wylewamy go na masę serową, nakładamy drugą połówkę biszkoptu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia ( najlepiej na noc). Gdy wszystko zastygnie odwracamy torcik i wyciągamy z miski.
    Przygotowujemy polewę za pomocą „kąpieli wodnej”. To bardzo prosta metoda, która gwarantuje nam, że nasza czekolada się nie przypali. Potrzebne nam będą 2 miski metalowe lub garnki. Do jednego wlewamy wodę i zagotowujemy, na wierzch kładziemy drugą.
    Do drugiej miski (garnka) wkładamy połamana czekoladę, olej, podgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu i mieszamy, dodajemy mleko, cukier waniliowy i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję wylewamy na tort. Dekorujemy według uznania.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-06u6otc

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik truskawkowo - serowy sekret

Letni torcik na sekretnym chrupiącym...

Torcik z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: joanna30

Torcik z musem brzoskwiniowym

Kolejna moja propozycja na pyszne...

Serowo - jogurtowy torcik truskawkowy

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Serowo - jogurtowy torcik truskawkowy

Serniki na zimno o tej porze roku...

Babeczki serowe z musem truskawkowym

Dodane przez: rafal salwiak

Babeczki serowe z musem truskawkowym

Wspaniałe połączenie sera z truskawkami.

Lekki torcik truskawkowo-serowy

Dodane przez: Jaga85

Lekki torcik truskawkowo-serowy

Orzeźwiający smak truskawek sprawia,...

Torcik z musem

Dodane przez: czekoladka

Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym

Pyszny, letni torcik, do którego...