Torcik serowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Pyszny truskawkowy torcik z czekoladową nutą.

Składniki:

  • Krążek biszkoptowo kokosowy:
    4 jajka,
    20 dag cukru,
    1 łyżka mąki kartoflanej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu,
    1 łyżka soku z cytryny,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 opakowania cukru waniliowego,
    ok 10 dag kokosu,
    Masa serowa:
    0,5 kg sera do serników,
    1 galaretka agrestowa,
    1 łyżeczka żelatyny,
    Mus truskawkowy:
    0,5 kg truskawek,
    1-2 łyżki cukru waniliowego,
    1 galaretka truskawkowa,
    1 łyżeczka żelatyny,
    Polewa czekoladowa:
    ok 70 g czekolady gorzkiej,
    ok 1 łyżki oleju,
    ok 1 łyżki mleka,
    1-2 łyżki cukru waniliowego,
    1 łyżka żelatyny,
    troszkę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny,
    oraz do dekoracji:
    kilka truskawek,
    1-2 łyżki kokosu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik serowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku i dokładnie mieszamy.
    Kokos połączyć z mąka oraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać do masy, następnie dodać ocet i sok z cytryny, wszystko lekko wymieszać. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 °C( Na rumiano)
    Po ostudzeniu krążek przecinamy na pół. Jedną częścią wykładamy miskę.
    Przygotowujemy masę serową. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w ok 100 ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do sera, wszystko miksujemy na gładką masę. Gdy nasza masa zacznie lekko tężeć wylewamy ją na biszkopt w misce.
    Przygotowujemy mus. Truskawki miksujemy razem z cukrem waniliowym.
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy tak jak wcześniej w ok 100 ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do truskawek, wszystko miksujemy. Gdy nasz mus zacznie lekko tężeć wylewamy go na masę serową, nakładamy drugą połówkę biszkoptu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia ( najlepiej na noc). Gdy wszystko zastygnie odwracamy torcik i wyciągamy z miski.
    Przygotowujemy polewę za pomocą „kąpieli wodnej”. To bardzo prosta metoda, która gwarantuje nam, że nasza czekolada się nie przypali. Potrzebne nam będą 2 miski metalowe lub garnki. Do jednego wlewamy wodę i zagotowujemy, na wierzch kładziemy drugą.
    Do drugiej miski (garnka) wkładamy połamana czekoladę, olej, podgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu i mieszamy, dodajemy mleko, cukier waniliowy i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję wylewamy na tort. Dekorujemy według uznania.
    Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować