Torcik serowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku i dokładnie mieszamy.
Kokos połączyć z mąka oraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać do masy, następnie dodać ocet i sok z cytryny, wszystko lekko wymieszać. Pieczemy ok. 35 min w temperaturze 180 °C( Na rumiano)
Po ostudzeniu krążek przecinamy na pół. Jedną częścią wykładamy miskę.
Przygotowujemy masę serową. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w ok 100 ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do sera, wszystko miksujemy na gładką masę. Gdy nasza masa zacznie lekko tężeć wylewamy ją na biszkopt w misce.
Przygotowujemy mus. Truskawki miksujemy razem z cukrem waniliowym.
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy tak jak wcześniej w ok 100 ml gorącej wody, studzimy i dodajemy do truskawek, wszystko miksujemy. Gdy nasz mus zacznie lekko tężeć wylewamy go na masę serową, nakładamy drugą połówkę biszkoptu i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia ( najlepiej na noc). Gdy wszystko zastygnie odwracamy torcik i wyciągamy z miski.
Przygotowujemy polewę za pomocą „kąpieli wodnej”. To bardzo prosta metoda, która gwarantuje nam, że nasza czekolada się nie przypali. Potrzebne nam będą 2 miski metalowe lub garnki. Do jednego wlewamy wodę i zagotowujemy, na wierzch kładziemy drugą.
Do drugiej miski (garnka) wkładamy połamana czekoladę, olej, podgrzewamy powoli, na niewielkim ogniu i mieszamy, dodajemy mleko, cukier waniliowy i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do czekolady cały czas delikatnie mieszając. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję wylewamy na tort. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Komentarze