Prosty, może niezbyt elegancki ale w smaku bardzo dobry. Sernik gotowany w wydaniu tortowym.Mój własny pomysł i przepis.
2 godz.
Składniki:
na formę o średnicy 26 cm:
na ciasto ciemne:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 dużych jaj
50 g masła lub margaryny
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na ciasto jasne:
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na przełożenie:
750 g sera na sernik
2 jajka
1 szklanka cukru
120 g rodzynek
przyprawa do sernika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.4 szklanki mleka
150 g masła lub margaryny
na dekorację:
Torcik serowy z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puch, ubijając na najniższych obrotach dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2.Ciasto jasne:
Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać po żółtku. dodać mąkę przesianą i proszek, delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy i piec około 25 minut w 180*C. Przestudzić i przekroic.
3.Masa serowa:
Wszystkie składniki umiescic w rondelku grubym dnie, wymieszać i zagotować. Na dnie tortownicy ułożyć jedno ciemne ciasto. Wylać połowę ciepłej masy serowej, przykryć połową jasnego ciasta. Posmarować połową kajmaku i przykryc ciemnym ciastem.. Wylać resztę masy serowej i przykryć jasnym ciastem. Wyłożyć resztę kajmaku, udekorować bezami i orzeszkami w czekoladzie.
Porady
sernik dekorować i kroić na drugi dzień po przełożeniu.
Komentarze