Pyszny, lekki, delikatny, kremowy torcik z owocami. Puszysta masa serowa w połączeniu z truskawkami daje świetny smak. Torcik możemy przygotować również z innymi owocami.
500 g serka mascarpone
500 g twarogu
1 cukier waniliowy
200 ml śmietany 36%
150 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szkl soku wyciśniętego z pomarańczy
galaretka pomarańczowa
sok wyciśnięty z połowy dużej cytryn
Dodatkowo:
500 g truskawek
100 g borówek
100 g płatków migdałowych
duża paczka podłużnych biszkoptów
Do nasączenia biszkoptu :
1/2 szkl wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać
Torcik serowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu
Jajka ubić z cukrem na puch, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy o średnicy 28cm, piec 25 minut w 175*C.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączyć.
2.Wykonanie masy serowej
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, sok z pomarańczy zagotować, rozpuścić w nim galaretkę.
Serek mascarpone i twaróg zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, miksując dodać rozpuszczoną żelatynę i połowę galaretki rozpuszczonej w soku, całość dokładnie zmiksować.
Odłożyć 1/3 masy, do reszty dodać pokrojone truskawki, wyłożyć na nasączony biszkopt, do pozostałej galaretki rozpuszczonej w soku dolać wody tyle aby było 3/4 szkl. w galaretce nasączyć biszkopty i ułożyć na masie serowej, do reszty masy dosypać borówki, wyłożyć na nasączone galaretką biszkopty.
Płatki uprażyć na suchej patelni, posypać ciasto. Całość schłodzić.
Komentarze