Pomarańczowy torcik - Serduszko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przez żołądek do serca...

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 opakowania budyniu czekoladowego
    ½ szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    900ml Soku Pomarańcza / Brzoskwinia
    2 budynie śmietankowe
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa

    Kremówka:
    0,5 litra kremówki 36%
    1,5 łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1 lub 2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Pomarańczowy torcik - serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blaszkę w kształcie serca wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę.

    Masa budyniowa:
    Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się soku. Cały czas mieszamy, a gdy budyń będzie gęsty, ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy, aż do rozpuszczenia.

    Kremówka:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i na koniec dodać żelatynę i chwilę wymieszać.

    Warstwy:
    połowa biszkoptu - 3/4 ciepłej masy budyniowej (przed nałożeniem kremówki ostudzić) - 3/4 kremówki - połowa biszkoptu - 1/4 masy budyniowej - 1/4 masy kremówki (udekorować serduszko).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować