Torcik piernikowy z powidłami śliwkowymi i masą migdałowo-miodową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cienkie blaty tradycyjnego ciasta piernikowego przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą migdałowo-miodową. Torcik oblałam polewą z dodatkiem czarnego kakao i ozdobiłam dekoracją z kremu maślanego oraz posypałam perłowym pyłkiem.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Piernik:
    proporcje na około 11 blatów o średnicy 20 cm:
    250 g prawdziwego miodu
    220 g cukru
    125 g masła
    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    60 ml zimnego mleka
    2 torebki przypraw do piernika (bez kakao w składzie)
    1/4 łyżeczki soli

    Do przełożenia placków:
    700 ml słoik domowych powideł śliwkowych

    masa migdałowa:
    400 g gramów zmielonych migdałów
    200 ml miodu
    200 g masła
    opcjonalnie łyżeczka amaretto lub olejku migdałowego
    pół łyżeczki soli

    Polewa czekoladowa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    1 duże jajko
    125 g masła

    Dekoracje:
    róże z kremu maślanego
    jadalny błyszczący pyłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik

Torcik piernikowy z powidłami śliwkowymi i masą migdałowo-miodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Piernik:
    Miód, masło, cukier powoli podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Ważne - nie doprowadzamy do zagotowania. Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając łyżką lub ręką, mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy, nadajemy mu kształt kuli, wkładamy do garnka, posypujemy mąką, przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką - odstawiamy w chłodne miejsce (im dłużej dojrzewa tym lepiej - min. 4 tygodnie). Na noc przed pieczeniem, ciasto przynosimy z chłodu i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (łatwiej będzie się wałkować).
  • 2. Ciasto dzielimy na 10-11 części wałkujemy okrągłe placki, za pomocą obręczy przycinamy każde koło na średnicę 20 cm. Blaty ciasta pieczemy w 170°C przez 15 minut.
  • migdały 3. masa migdałowa:
    Na suchej patelni lekko podprażamy zmielone migdały z dodatkiem soli. Do migdałów dodajemy miód i masło oraz amaretto. Mieszamy do połączenia składników.
  • piernik 4. Torcik najłatwiej złożyć w rancie do do tortów wyłożonym folią.
  • tort 5. Torcik przekładamy na przemian warstwą powideł śliwkowych i warstwą masy migdałowej.
  • tort 6. Ostatnią warstwą powinno być nieposmarowane ciasto. Torcik schładzamy minimum do następnego dnia, aby skruszał.
  • tort 7. Wykończenie tortu.
    Polewa:
    Wierzch piernika smarujemy polewą czekoladową - jajko, kakao, cukier puder ucieramy na gładką masę. Do masy wlewamy gorące rozpuszczone masło i ponownie wszystko ucieramy aż uzyskamy jednolitą, lśniącą polewę.
    Gdy polewa zaschnie układamy na niej dekorację.
    Torcik przechowujemy w chłodzie.

Porady

Piernik to jeden ze specjałów staropolskiej kuchni. Ciasto piernikowe charakteryzuje się słodkim, korzennym smakiem i aromatem. Ciasto piernikowe idealnie komponuje się ze smakiem migdałów, miodu, róży, moreli oraz powideł śliwkowych. Dobry piernik powinien być pulchny, słodki i umiarkowanie korzenny. Ciasto piernikowe musi odpowiednio długo leżakować, aby rozwinęło pełnię smaku i korzenno-miodowego aromatu. Z podanego przepisu na piernik można piec również, pierniczki, chatki z piernika lub tradycyjny przekładany piernik powidłami lub dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować