Torcik na 1 Komunię Św

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj podaję przepis na torcik komunijny, który bardzo spodobał się Oliwierowi, który szedł do Pierwszej Komunii Św. Torcik bardzo smakował i podobał się wszystkim gościom.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt;
    mąka tortowa 3/4 szkl,
    mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
    jajka 5 szt,
    cukier 3/4 szkl,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta,

    Poncz do nasączenia;
    sok z cytryny,
    cukier 3 łyżki ,( można więcej,)
    woda letnia 3/4 szkL,

    Gotowy krem śmietankowy 1 op,
    mleko 300 ml,

    Krem malinowy;
    gotowa masa malinowa 1 op,
    śmietana 30 % 500 ml,
    maliny 150 g,

    Masa śmietankowa z mascarpone;
    śmietana 30 % 800 ml,
    mascarpone 250 g,
    cukier puder 3 łyżki,
    fix śmietan 3 op,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik na 1 komunię św - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik na 1 Komunię Św. 1. Na samym początku przygotować tortownice o średnicy 24 cm. wyłożyć tortownice papierem do pieczenia.

    Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
    Po upieczeniu wystudzić.

    Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu biszkopt przekroiłam na 3 krążki, każdy nasączyłam ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.
    Po nasączeniu spodni krążek czyli dół biszkoptu położyłam na paterze, posmarowałam dżemem jagodowym, nałożyłam część masy śmietankowej z mascarpone, nałożyłam drugi krążek posmarowałam dżemem malinowym i nałożyłam krem malinowy.
    Nałożyłam trzeci ostatni krążek, docisnęłam i włożyłam na 15 - 20 minut do lodówki, w między czasie uprzątnęłam niepotrzebne rzeczy oraz narzędzia pracy.
    Po wyjęciu z lodówki boki tortu wysmarowałam gotowym kremem śmietankowym zrobionym według opisu na opakowaniu, trochę kremu zabarwiłam niebieskim barwnikiem spożywczym.
    Kremem tym wykonałam napis.

    Górę obłożyłam kremem śmietankowym z mascarpone.

    Boki obłożyłam wcześniej przygotowaną posypką z masy cukrowej w kolorze białym i niebieskim (wymieszaną razem).
    U góry tortu ułożyłam figurkę, obłożyłam w koło złotymi koralikami, krawędzie tortu obłożyłam rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone no i powkładałam również złote koraliki.
    Górę tortu dodatkowo dekorowałam malutkimi delikatnymi kwiatuszkami.
    Tort włożyłam na całą noc do lodówki.

    Krem śmietankowy z mascarpone:
    Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubiłam na sztywno dodając cukier puder, a pod koniec ubijania dodałam śmietan fix. Część ubitej śmietany połączyłam z serkiem mascarpone a następnie dodałam do pozostałej śmietany.

    Krem malinowy:
    Masę śmietankowo - malinową ubiłam według opisu na opakowaniu. Połączyłam ze świeżymi malinkami. Gotowy krem śmietankowy przygotowałam według opisu na opakowaniu.

    Poncz do nasączenia biszkoptu:
    Letnią wodę wymieszałam z cukrem oraz sokiem z cytryny.

Porady

Rada; Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie. Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować