Tort na i komunię świętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.Spód biszkoptu ułożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
2.wkładka-Tortownicę 27 cm. zafoliować w środku i rozsypać tam owoce.Zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce,do zastygnięcia.
3.Dżem rozmieszać z gorącą wodą i 1/3 nasączyć spód biszkoptu w tortownicy.
4.krem michałkowy-Czekoladki pokroić na mała kostkę.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać pokrojone czekoladki i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
5.wkładka- Ostrożnie wyjąć galaretkę z owocami i ułożyć na kremie.
6.krem z nutelli- Postąpić jak z 1 kremem z tym że zamiast czekoladek, do bitej śmietany dodać nutellę, jeszcze przed żelatyną.
1/3 kremu posmarować posmarować wkładkę w tortownicy.
7.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć dżemem.
8.Szybko wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
9.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
10.Po schłodzeniu, zdjęć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Ułożyć tort na paterze.
11.tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dolewać po trochu mleka i miksować. 1/4 masy zafarbować na niebiesko. Tą niebieską masą posmarować dół tortu na ok.1/3 wysokości.
Resztą posmarować cały tort. Wygładzić za pomocą dużej szpatułki.
12.dekoracje-przygotować akcesoria do zrobienia dekoracji.
13.Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na 3 części i jedną zafarbować, na niebiesko. Jedną białą rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm.
Za pomocą silikonowych foremek wycisnąć wzory literek z niebieskiej masy. Cyferki odcisnąć na linijce też z niebieskiej masą.
Z białej i niebieskiej masy, foremką wyciąć kwiatki.
Wyciąć krzyż, odcisnąć resztę dekoracji komunijnych.
Malutki krzyżyk pomalować na złoto jak i kielich..Za pomocą odrobiny wody, przykleić ozdoby do przygotowanego koła.
14.Na górę tortu ułożyć przygotowaną dekorację.Wokół ułożyć kwiatki jak i na dole tortu.
Komentarze