Tort na i komunię św -ksiega - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE -BISZKOPT
: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do formy (prostokątnej - tej dużej). Piec w temperaturze 160 - 180ºC ok 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Wyłożyć każdą kremem lub dżemem. Ułożyć w całość. Smacznego !
KREM ŚMIETANOWY
śmietankę(zimną), cukier waniliowy ,cukier kryształ miksujemy na najwyższych obrotach , przez chwilę dodajemy śmietan-fixy ,cały czas miksujemy aż smietana będzie sztywna.W tym momęcie dzielimy sobie krem tak aby starczyło nam go na trzy warstwy blatów biszkoptowych i troszkę na ozdabianie rozetkami.
Tort Ksiazka - PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt przekroic na trzy czesci. Spod ulozyc na tacy, na ktorej zostawimy tort juz do konca. Mozna polozyc go na specjalnych podkladkach papierowych. Nasaczyc go ponczem i położyć pierwszą warstwę śmietany (można posypać pokrojoną gorzką czekoladą. . Na to dajemy druga warstwe śmietany i smarujemy rozmieszana konfitura. Na to dajemy trzeci blat biszkoptowy uprzednio tak przyciety aby utworzyc zalamanie w srodku ksiazki a brzegi scinamy skosnie.. tak jak wyglada otwarta ksiazka w rzeczywistosci,na blat biszkoptowy dajemy znowu śmietanę Kremem tym smarujemy caly tort a kanty ozdabiamy malymi rozetkami z kremu. Napis wykonujemy Nutella za pomoca kawalka pergaminu i zwinietego z niego rozka . Galaretke zrobic z polowa wody i wylac na plytki talerz wylożony cienka folia. Gdy zastygnie wyciac z niej kielich, mozna sobie pomoc.Z draży ulożyć różaniec. talerzykiem.. filiżanka..aby uzyskać l ładną formę. Udekorowac tort i schlodzic dobrze w lodowce.
Porady
Aby nie wybrudzic tacy, czy papieru ozdobnego na tacy..podkladam zawsze male kawalki folii aluminiowej, ktore ostroznie wyciagam jak tort jest juz gotowy i schlodzony.
Komentarze