Torcik migdałowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1.Białka ogrzewamy. Orzechy laskowe mielimy. Mieszamy je z migdałami i wiórkami. Dzielimy na 3 w miarę równe części.
3 białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodajemy część mieszanki migdałowo-orzechowo-kokosowej oraz łyżeczkę mąki i delikatnie mieszamy.
Ciasto bezowe wykładamy na papier do pieczenia na którym wcześniej malujemy okręg o średnicy 22cm. Pieczemy w temp. 150 stopni ok 30-35 min aż beza stanie się lekko złota i chrupiąca z zewnątrz. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie do upieczenia 3 bez.
2. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej szklance mieszamy budyń z cappuccino. Wlewamy na gotujące mleko. Gotowy budyń schładzamy. Ucieramy z miękkim masłem i dodajemy migdały. Przekładamy bezy pamiętając o posmarowaniu również wierzchu torta.
3. Migdały prażymy chwile na suchej patelni aby nabrały złotego koloru. Mieszamy z orzechami i wykładamy na wierzch tortu. Czekoladę topimy. Polewamy cienkim strumieniem po orzechach i migdałach.
Porady
Torcik warto podać na talerzyku razem z gałką lodów i udekorować świeżą melisą.
Komentarze