TORCIK MAKOWO-SEROWY NA ZIMNO

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt gotowany:
    1 jajko
    20 g mąki pszennej
    5 g kakao
    10 g cukru brzozowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa makowo-serowa:
    50 g suchego maku
    15 g żurawiny suszonej
    20 g rodzynek sułtanek
    20 g skórki pomarańczowej
    10 g cukru brzozowego
    15 g syropu z agawy
    200 g sera białego chudego
    125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczy
    2,5 łyżki żelatyny
    10-15 g cukru brzozowego
    2-3 krople aromatu pomarańczowego
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Biszkopty

Torcik makowo-serowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u46js1 1. Biszkopt:
    Białko oddzielić od żółtka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtko i dokończyć ubijanie.Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać.
  • image-25qgdgv 2. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać. Przelać do okrągłej formy o średnicy 15 cm ( ja użyłam szklanej pokrywki od naczynia do zapiekania) i wstawić do mikrofalówki. Gotować 2-4 minut ( czas uzależniony od możliwości sprzętu). Wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.
  • image-1ittbik 3. Masa makowo-serowa:
    Mak zalać około 300 ml wody i gotować na małym ogniu około 30 minut. Odcedzić i zmielić trzykrotnie lub przełożyć do dzbanka blendującego i zostawić na wolnych obrotach na około 8-10 minut ( ja tak zrobiłam). Wyjąć i przełożyć do patelnię z powłoką nie przywierająca. Dodać 10 g cukru brzozowego, syrop z agawy oraz bakalie. Smażyć całość do połączenia, około 3-4 minut,zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-018kig3 4. Żelatynę zalać około ¼ szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić. Ser, serek oraz jogurt grecki przełożyć do naczynia o płaskim dnie i zmiksować blenderem. Dodać pozostały ksylitol i aromat i znów zblendować. Następnie partiami dodawać rozpuszczoną żelatynę stale miksując blenderem. Na koniec wsypać mak i dokładnie całość wymieszać.
  • 5. Wykonanie:
    Biszkopt ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. W 2 łyżkach letniej przegotowanej wody wymieszać kroplę aromatu pomarańczowego ( można użyć likieru pomarańczowego lub innego alkoholu) i nasączyć ciasto przy pomocy pędzelka. Następnie ostrożnie wylać masę makowo-serową. Wstawić do lodówki na 5 minut. W między czasie płatki migdałowe uprażyć na suchej i czystej patelni, ostudzić i posypać wierzch torciku. Wstawić do całkowitego stężenia na 5-6 godzin do lodówki. Smacznego!

Porady

100 g to 135 kcal. Torcik można podzielić na 8 porcji to daje około 128 kcal na jeden kawałek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Masa makowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować