Biszkopt gotowany:
1 jajko
20 g mąki pszennej
5 g kakao
10 g cukru brzozowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowo-serowa:
50 g suchego maku
15 g żurawiny suszonej
20 g rodzynek sułtanek
20 g skórki pomarańczowej
10 g cukru brzozowego
15 g syropu z agawy
200 g sera białego chudego
125 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczy
2,5 łyżki żelatyny
10-15 g cukru brzozowego
2-3 krople aromatu pomarańczowego
2 łyżki płatków migdałowych
Torcik makowo-serowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białko oddzielić od żółtka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtko i dokończyć ubijanie.Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać.
2.Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać. Przelać do okrągłej formy o średnicy 15 cm ( ja użyłam szklanej pokrywki od naczynia do zapiekania) i wstawić do mikrofalówki. Gotować 2-4 minut ( czas uzależniony od możliwości sprzętu). Wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.
3.Masa makowo-serowa:
Mak zalać około 300 ml wody i gotować na małym ogniu około 30 minut. Odcedzić i zmielić trzykrotnie lub przełożyć do dzbanka blendującego i zostawić na wolnych obrotach na około 8-10 minut ( ja tak zrobiłam). Wyjąć i przełożyć do patelnię z powłoką nie przywierająca. Dodać 10 g cukru brzozowego, syrop z agawy oraz bakalie. Smażyć całość do połączenia, około 3-4 minut,zostawić do całkowitego ostygnięcia.
4.Żelatynę zalać około ¼ szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić. Ser, serek oraz jogurt grecki przełożyć do naczynia o płaskim dnie i zmiksować blenderem. Dodać pozostały ksylitol i aromat i znów zblendować. Następnie partiami dodawać rozpuszczoną żelatynę stale miksując blenderem. Na koniec wsypać mak i dokładnie całość wymieszać.
5.Wykonanie:
Biszkopt ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. W 2 łyżkach letniej przegotowanej wody wymieszać kroplę aromatu pomarańczowego ( można użyć likieru pomarańczowego lub innego alkoholu) i nasączyć ciasto przy pomocy pędzelka. Następnie ostrożnie wylać masę makowo-serową. Wstawić do lodówki na 5 minut. W między czasie płatki migdałowe uprażyć na suchej i czystej patelni, ostudzić i posypać wierzch torciku. Wstawić do całkowitego stężenia na 5-6 godzin do lodówki. Smacznego!
Porady
100 g to 135 kcal. Torcik można podzielić na 8 porcji to daje około 128 kcal na jeden kawałek.
Komentarze